Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak vyčistit čalouněnou sedačku? Mastné skvrny odstraní citron, ocet nebo jar

Jak vyčistit čalouněnou sedačku? Mastné skvrny odstraní citron, ocet nebo jar
zdroj: Tisková zpráva

Pořídili jste si novou čalouněnou sedačku, ale čistá vám vydržela jen pár týdnů? Nezoufejte, většinu skvrn odstraníte pomocí běžně dostupných prostředků a přípravků. Poradíme vám, jak na to.

S odstraňováním skvrn neotálejte
Při údržbě pohovky se držte osvědčené rady a skvrny odstraňujte za čerstva. Jak na to? Pokud nemáte po ruce žádné speciální čisticí přípravky, vystačíte si s teplou vodou. Rozprašovačem ji nastříkejte na skvrnu, kterou následně vydrhněte jemným hadříkem nebo kouskem staré záclony, díky šetrné péči vám bude sedačka dlouho sloužit.

Jestliže doma objevíte čisticí prostředky na čalouněnou pohovku, použijte je dle přiloženého návodu. S odstraňováním běžných skvrn si perfektně poradí také vysavač na mokré čištění nebo parní čistič.

Co s rozlitou tekutinou?
Vylili jste na čalouněnou sedačku sladkou limonádu, kávu, nebo dokonce červené víno? Nemusíte propadat panice. Co nejdříve vezměte čistou papírovou utěrku, kapesník či kus toaletního papíru a tekutinu vytřete. Papír ale musí být vždy bílý – v opačném případě by mohl obarvit potahovou látku.

Skvrnu od piva, džusu nebo čaje vyčistěte vlažnou destilovanou vodou s velmi malým množstvím čisticího prostředku. Fleků od kávy a vína se pak zbavíte použitím roztoku kyseliny citronové.

Jak na mastné skvrny
K odstranění mastných skvrn od oleje slouží speciální přípravky, dobře si s nimi ale poradí také obyčejný citron nebo ocet. Ještě účinnější je však klasický prostředek na mytí nádobí, který dobře odmašťuje.

Při čištění použijte houbičku namočenou v jarové vodě a postupujte od okrajů do středu skvrny. Po jejím zdárném odstranění nezapomeňte odmašťovací přípravek z čalounění důkladně vytřít, a to pomocí vlhké houbičky. Nakonec vyčištěné místo dosucha vytřete bílou papírovou utěrkou.

Jak předejít dalšímu znečištění
Máte-li doma malé děti nebo domácí mazlíčky (případně obojí), zauvažujte nad impregnací potahové látky, která usnadňuje její čištění. Případně investujte do snímatelných potahů, které ze sedačky poměrně snadno sundáte a vyperete v pračce nebo odnesete do čistírny.

Dbejte na pravidelné čištění
Kromě povrchových, snadno viditelných skvrn je třeba čalouněnou pohovku či stoličky zbavovat také prachu. Ten se každodenně usazuje na potahu, proniká do struktury čalounění a znesnadňuje odstraňování fleků.

Nepodceňujte proto pravidelné vysávání nečistot, ke kterému slouží speciální nástavce s kartáčky určenými na čalouněné povrchy. Také se vyplatí si jednou za čas domů pozvat profesionální úklidovou službu, která si při čištění čalouněného nábytku může vzít do parády rovnou i koberce.

Zdroje:
Inzerce