Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Biden vypovídá z vedení vojenských škol lidi, které jmenoval Trump. Někteří rezignovat nechtějí

Biden vypovídá z vedení vojenských škol lidi, které jmenoval Trump. Někteří rezignovat nechtějí
Administrativa prezidenta Bidena odstranila z poradních orgánů vojenských akademií 18 lidí, které v závěru svého působení jmenoval do funkcí tehdejší prezident Trump | zdroj: Profimedia

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena ve středu odstranila z poradních orgánů vojenských akademií 18 lidí, které v závěru svého působení jmenoval do funkcí tehdejší prezident Donald Trump.

Členové akademických správních rad dostali dopis s výzvou, aby se svých postů vzdali, nebo budou propuštěni, uvedl dnes podle agentury AP Bílý dům. Mnozí z oslovených rezignaci záhy odmítli.

„Cílem prezidenta je to, co je cílem každého prezidenta - zajistit, abyste v těchto radách měli osoby, které jsou kvalifikované v nich působit a jejich hodnoty jsou v souladu s vašimi (hodnotami),“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psaki.

Výzvu k rezignaci obdržela i Trumpova dlouholetá poradkyně Kellyanne Conway, která na adresu prezidenta Bidena odpověděla. „Já rozhodně nerezignuji, ale vy byste měl,“ napsala v prohlášení. Výzvu označila za „zklamání, ale je pochopitelná“. Prezident se tím snaží podle Conway odvrátit pozornost od chaotického stahování USA z Afghánistánu, nárůstu počtu případů covidu-19 a neuspokojivých zpráv o nezaměstnanosti.

Rezignaci z rady námořní akademie odmítl specialista na rozpočty Russell Vought. Na twitteru zveřejnil dopis, který z prezidentské kanceláře dostal se stručnou odpovědí. „Ne. Mám tříletý mandát.“

Poradní orgány Vojenské akademie Spojených států ve West Pointu a Americké námořní akademie v Annapolisu mají za úkol „dohlížet na morálku a disciplínu, osnovy, výuku, fiskální záležitosti, akademické metody a další záležitosti“.

Rada každé akademie je složená ze členů Kongresu a z kandidátů jmenovaných prezidentem. Republikán Donald Trump během svého mandátu neodvolal žádného člena rad vojenských škol jmenovaných svým předchůdcem demokratem Barackem Obamou, uvádí The Guardian.

Zdroje: