Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak vybírat elektroměrový rozvaděč?

Jak vybírat elektroměrový rozvaděč?
zdroj: Shutterstock

Zadarmo na světě mnoho věcí není a elektrická energie mezi ně nepatří zcela rozhodně. Aby nám mohl distributor naúčtovat částku odpovídající naší skutečné spotřebě, bude spotřebu potřeba nějak měřit. Toto měření je realizováno prostřednictvím elektroměrového rozvaděče. Nezáleží na tom, zda se jedná o rodinný dům, chatu nebo dům bytový, pokud jste majitelem nebo je údržba objektu vaší zodpovědností, je možné, že výběru elektroměrového rozvaděče se nevyhnete.

Co je elektroměrový rozvaděč?
Elektroměrový rozvaděč je zařízení, které na první pohled vypadá jako kovová nebo plastová skříň, a slouží pro měření spotřeby elektrické energie. Právě skrze něj je daný objekt propojen s distribuční sítí. U objektu je většinou rozvaděč umístěn buď v samostatném pilíři, případně v nějakém výklenku ve zdi. Vnitřek rozvaděče musí být samozřejmě přístupný tak, aby z něj bylo možné odečítat spotřebu.

Rozvaděče jsou na trhu dostupné v řadě standardizovaných rozměrů, především pro větší projekty samozřejmě často stavitelé a developeři volí řešení objednávané na zakázku. Jednotlivé typy rozvaděče se ale jeden od druhého samozřejmě neliší jen svým designem, rozdíly jsou mnohem významnější a podle toho je třeba k výběru přistoupit. Ideálním řešením je samozřejmě nechat si poradit od profesionálů.

Kolik elektroměrů?
Rozvaděč musí mít tolik elektroměrů, na kolik faktur za elektřinu je třeba spotřebu dělit. Toto dělení se přitom nemusí omezovat pouze na bytové jednotky bytových domů, v některých případech je vhodné dělit spotřebu podle pater, na obytnou část a garáž apod., záleží vždy na konkrétní situaci. Počet elektroměrů je tak při výběru elektroměrového rozvaděče základním parametrem.

Počtu elektroměrů odpovídá při klasickém označování rozvaděčů úplně první číslo, pokud tam není číslo žádné, odpovídá to jednomu elektroměru.

2. shutterstock_189543998 zdroj: Shutterstock

Jak je to s počtem fází a s tarify?
Dalšími důležitými parametry jsou počet fází a schopnost či neschopnost rozlišení různých tarifů. Na trhu jsou dva typy elektroměrových rozvaděčů, jednofázové a třífázové. První typ, jednofázový, je vhodný pro malé prostory jako je garáž nebo malá chata. Jinými slovy se jedná o prostory zahrnující světlo a 230 V zásuvky určené pouze pro malé odběry. V druhém případě se jedná o třífázové rozvaděče, které jsou vhodným a běžným řešením pro všechny domácnosti i komerční objekty. Kromě 230 V přivádí třífázový elektroměr i napětí 400 V, což umožňuje např. i zapojení sporáku.

Zajímavou a užitečnou možností jsou tzv. vícetarifní měření spotřeby. V závislosti na smlouvě s dodavatelem lze díky tomu využívat denní a noční proud či jiné rozdělení na časové úseky.

Závěr
Bez okamžitého a spolehlivého přístupu k elektrické energii si dnes již život neumíme představit. Vše co souvisí s rozvody a realizaci přívodů elektřiny má tak velký význam a při stavbě, významné rekonstrukci či údržbě objektu je na tomu třeba věnovat velkou pozornost.

Elektroměrové rozvaděče jsou tedy zařízení určené pro měření odebrané elektrické energie. Dostupné jsou typy určené pro chaty, chalupy či rodinné domy stejně jako pro komerční objekty a zákazník má při výběru opravdu hodně možností. Rozvaděče samozřejmě musí vždy odpovídat příslušným zákonným technickým normám a disponovat potřebnými certifikáty.

Nákup se také musí řídit technickými parametry souvisejícími s konkrétní situací, to ale neznamená, že není příjemné občas využít zajímavé slevy. I v tomto oboru na ně lze totiž narazit. A protože každá koruna s počítá, určitě je v takovém případě na místě uvažovat o koupi.

Zdroje:
Inzerce