Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

V červnu budou PCR testy zdarma bez předpisu

V červnu budou PCR testy zdarma bez předpisu
V červnu budou mít lidé hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR testy na nemoc covid-19 a čtyři antigenní testy | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

V červnu budou mít lidé hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR testy na nemoc covid-19 a čtyři antigenní testy. Schválila to minulý týden vláda. Dosud mohly být hrazeny antigenní testy každé tři dny, ale dražší PCR test musel předepsat lékař či hygienik. Bez předpisu si museli lidé zaplatit PCR test sami.

O hrazení testů během letních prázdnin zatím kabinet nerozhodl. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla v pátek médiím, že v červenci a srpnu by lidé mohli mít z pojištění hrazeny dva PCR testy a dva antigenní. Testy, očkování nebo nedávno prodělaná nemoc covid-19 jsou potřeba k prokázání bezinfekčnosti například při vstupu na hromadné akce nebo k využívání některých služeb. Platnost negativního PCR testu činí pro tyto případy sedm dní a u antigenního testu podle typu služby 48 až 72 hodin.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek uvedl, že klesne úhrada od pojišťoven na testy. PCR test by měl od 1. července pojišťovnu stát podle něj kolem 600 korun. V současnosti za něj pojišťovny hradí asi 1200 korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navrhla, že sníží úhradu za antigenní test na 201 korun. Je to ale částka k jednání a jednání pokračují, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Nynější maximální úhrada od pojišťovny za antigenní test činí 351 korun. U PCR testů je podle Kabátka shoda na snížení úhrady na 614 korun. Úhrada podle něj pokryje náklady a přiměřený zisk.

Certifikát o bezinfekčnosti

Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování si lidé mohou stáhnout na internetu z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Doklad o bezinfekčnosti je potřebný například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí. V papírové podobě lze doklad získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Dostatečnou ochranu podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví poskytuje už doba 22 dní po podání první dávky očkování proto koronaviru. Kompletní imunita vzniká až zhruba dva týdny po dokončeném očkování, bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale mírnější podmínky hájil tím, že ochrana je srovnatelná například s antigenním samotestem.

Negativní test je další možností, jak prokázat bezinfekčnost. Pro některé služby či akce je nutný test odebraný zdravotníkem, PCR nebo antigenní, jinde stačí právě i samotest, třeba ze zaměstnání či školy, kde se testuje jednou týdně. Provozovatelé restaurací testy kontrolovat nemusí, například u kadeřníka nebo na hromadných akcích je nutné test předložit a pro akce je uznávaný jen od zdravotníků. Na nerovné podmínky si stěžují poskytovatelé některých služeb nebo ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Bezinfekčnost mohou prokázat také lidé, kteří jsou méně než šest měsíců po prodělání nemoci covid-19. V té době jim podle odborníků dostatečnou ochranu před nákazou poskytují jejich protilátky. Vede se debata o tom, jestli by čtvrtou možností nemohl být právě test prokazující přítomnost protilátek, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ale nebyla stanovená jejich dostatečná ochranná hodnota.

V Česku v pondělí přibylo 514 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to nejnižší nárůst za první pracovní den od konce loňského srpna. V mezitýdenním srovnání klesl počet pozitivně otestovaných zhruba o čtvrtinu. Zdravotníci aplikovali téměř 90 000 dávek očkování, dosud nejvíc za pondělí. Počet plně naočkovaných lidí v Česku se blíží 1,5 milionu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Zdroje: