Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jak se (ne)chovat, když nemůžete splácet

Jak se (ne)chovat, když nemůžete splácet
zdroj: Tisková zpráva

Datum další splátky se blíží. Potřebujete peníze ihned, ale účet zeje prázdnotou? Zapomeňte na rychlé půjčky pro dlužníky i strkání hlavy do písku. Tady je pět rad, jak se při potížích se splácením (ne)chovat.

Úvěry a půjčky jsou mezi Čechy oblíbené. V současnosti mají české domácnosti vypůjčené téměř dva biliony korun. Zároveň ale platí, že statisíce lidí se, ať už jednorázově nebo opakovaně, dostanou do potíží se splácením. Podle sdružení SOLUS mělo ke konci září 2021 v registru dlužníků negativní záznam 463 000 lidí, z toho nejvíce spotřebitelů s dluhem po splatnosti byste našli v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Občas se stane, že na splátku nechtěně zapomenete a takový „prohřešek“ se dá snadno napravit. Co ale dělat, když víte, že na další splátku nemáte, a to třeba už po několikáté? Čemu se naopak vyhnout a jak tomu všemu rovnou částečně předejít?

1. Nemalujte si vše na růžovo

„Doufej v nejlepší, očekávej nejhorší.“ Tohle heslo byste měli mít na paměti už při podpisu smlouvy. Nepřeceňujte své finanční možnosti a ve svém rozpočtu nejeďte úplně „na doraz“. Mějte také vždy alespoň minimální finanční rezervu – pro případ, že by vás skolila delší nemoc, nebo jste přišli o zaměstnání. A přemýšlejte třeba i o pojištění schopnosti splácet úvěr, které je záchrannou sítí, díky které nespadnete na úplné dno.

2. Nevěřte všemu a všem

Myslet u půjčky na „zadní vrátka“ je důležité. A neméně podstatná je i samotná volba finanční instituce, u které si ji sjednáte. Hned zavrhněte společnosti, které mají na první pohled možná výhodné podmínky a skoro nic po vás při sjednání úvěru nechtějí dokládat. Už na druhý pohled ale uvidíte ty nesmyslně vysoké smluvní pokuty a penále, které mnozí úvěroví predátoři účtují div ne od první minuty prodlení. Nedobrým znamením je také mnoho textu psaného malým nečitelným písmem.

Seriózní poskytovatele půjček poznáte i podle toho, že se předem zajímají o vaše příjmy, aby vás ochránili. Pokud byste chtěli půjčku, která ale neodpovídá vašim finančním možnostem, tak vaši (rizikovou) žádost o úvěr zamítnou. S tímto přístupem se setkáte u všech tuzemských bank. U nižších částek občas posoudí vaši úvěruschopnost „jen“ na základě vámi doložených údajů a sofistikovaných výpočtových modelů, ale i tak si buďte jistí, že vás banky do riskantního nebo až nezodpovědného zadlužení nepustí.

3. Nestrkejte hlavu do písku a problémy řešte

V současnosti je v exekuci asi 750 000 lidí a vy se k nim jistě nechcete přidat. Když cítíte problémy, prostudujte si smlouvu, ať víte, co vás v případě nesplácení čeká. A postavte se k situaci čelem – ignorováním upomínkových SMS zpráv, e-mailů a pokusů o telefonní spojení dluh nesmažete. Naopak včasnou spoluprací s věřitelem můžete zdánlivě zoufalou situaci zachránit.

Seriózní společnost s vámi bude hledat řešení. Jestli je to ve vašich silách a v blízkosti bydliště, do banky rovnou zajděte. Druhou nejjistější formou je zvednout telefon a do finanční instituce zavolat. Ujme se vás tam proškolený specialista, který s vámi situaci prodiskutuje a následně vám navrhne nejlepší řešení – ať už odložení splátek, nastavení splátkového kalendáře, nebo třeba konsolidaci půjček.

obr1_optimized Termín splátky se blíží a vy víte, že nemáte na zaplacení? Obraťte se na věřitele a řešení hledejte společně. Je i v jeho zájmu najít cestu z potíží ven. | zdroj: Tisková zpráva

4. Vsaďte raději na konsolidaci

Konsolidaci půjček si lidé nesjednávají tak často, jak by mohli. Z průzkumu vyplynulo, že ji využívá jen asi 14 % Čechů. A co že to ta konsolidace vlastně je? Jednoduše řečeno – spojení více půjček do jedné, snížení celkové měsíční splátky, ale zároveň prodloužení doby splácení. Nutné je si uvědomit, že člověk uleví rodinnému rozpočtu a maximálně mu odpadnou duplikované poplatky za úvěry u více společností, nicméně své dluhy musí splatit tak jako tak.

Ověřte si, že neplatíte za něco, co můžete mít zdarma. Třeba za běžný účet
Z finančních potíží často pomůže i revize příjmů a výdajů. Projděte si transakce za poslední tři měsíce a spočítejte, za co utrácíte. Možná odhalíte i zbytečné výdaje. Třeba automaticky obnovované předplatné, platby za aplikace, které už nepoužíváte, nebo poplatky za vedení účtu. V Hello bank! za běžný účet nic neplatíte – za vedení ani za žádné jiné běžné bankovní operace.

5. Nevytloukejte půjčku půjčkou

Záplatovat půjčku další rychlou půjčkou pro dlužníky je obrovská chyba, která může roztočit dluhovou spirálu. A to pekelně rychle. Půjčky pro dlužníky velmi často nabízejí už zmiňovaní úvěroví predátoři. Se škraloupem dlužníka vám totiž seriózní úvěrová společnost nepůjčí.

Ve výsledku si tak můžete půjčovat za méně a méně výhodných podmínek. Měsíční splátka se nesníží, právě naopak. A vy už se z téhle pavučiny dluhů nevymotáte.

Zdroje:
Inzerce