Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Jak se Češi zajímají o politiku? Nejvíce je 'bavila' v době opoziční smlouvy Klause se Zemanem

Jak se Češi zajímají o politiku? Nejvíce je 'bavila' v době opoziční smlouvy Klause se Zemanem
Pamatujete? Klaus a Zeman před téměř 20 lety | zdroj: Profimedia

Rok 2017 je rokem voleb do Poslanecké sněmovny. Jak jsou na tom Češi s politikou? Lidé říkají, že se u nás o politiku vytratil zájem, že odpovědní politikové nedbají na názory běžných lidí a že politické strany fungují špatně. Jak si stojíme v dlouhodobém kontextu?

Zájem veřejnosti o politiku se u nás dlouhodobě pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti procenty. Není to tedy tak, že by nějak výrazně zájem o politiku poslední dobou klesal, nebo naopak narůstal.

Na otázku "řekl byste, že se o politiku zajímáte", totiž odpovědělo v roce 1994 kladně 48 % respondentů,  o rok později to bylo méně (43 %). Vyšší hodnoty (nad 50 %) nacházíme po dobu tří let od roku 1996 do roku 1999. Nejvyšší zájem nacházíme v červenci roku 1998 (56 %): vzbudil zájem veřejnosti podpis tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD? V pozdějších letech se přes hranici 50 procent dostáváme ještě několikrát – v letech 2001, 2003 a 2014.

stem_01 Pro větší rozlišení rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Nejnižší hodnoty naopak nacházíme koncem roku 2007 a v roce 2008 (38 %), a potom také v říjnu 2016 (39 %).  

Přestože zájem o politiku mírně klesá, jak ukazuje šipka trendu, nedá se říci, že by se zájem docela vytrácel. 

Pavel Fischer pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Autor je ředitel agentury STEM

Materiál je součástí projektu Český seismograf

Společného publikačního projektu HlídacíPes.org a STEM z.ú. – Ústav empirických výzkumů. Základem jsou unikátní sociologická data o vývoji české společnosti za posledních 25 let, díky kterým výzkumníci STEM interpretují naši současnost a predikují blízkou budoucnost. 

Zdroje: