Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Jak různé země přistupují k výherním automatům

Jak různé země přistupují k výherním automatům
zdroj: Pexels

Výherní automaty jsou populární po celém světě, ale každá země má svůj vlastní způsob, jak s nimi nakládá. Tento článek vám představí, jak různé kultury vidí a regulují tyto stroje na štěstí.

Evropa a rozmanitost regulace

V Evropě se setkáme s velkou rozmanitostí v přístupu k výherním automatům. Například, ve Velké Británii jsou automaty běžně dostupné v barech a hospodách. Zde je jeden automat na každých 100 obyvatel, což ukazuje na velkou popularitu těchto zařízení. Oproti tomu, ve Švédsku, kde hazardní hry drží státní monopol, je počet automatů omezený a velmi striktně regulovaný – zhruba 2500 automatů na více než 10 milionů lidí.

Severní Amerika s kontrasty mezi Kanadou a USA

USA jsou známé svou rozmanitostí v regulaci hazardních her. V Nevadě, srdci hazardních her, je jeden automat na osm lidí. To je nejhustší síť automatů na světě. Nicméně, v kontrastu s touto skutečností, v Utahu a Havaji jsou hazardní hry úplně zakázány. V Kanadě se situace liší provincií od provincie, ale Québec je známý vysokou dostupností automatů – jeden na každých 200 obyvatel.

Asie známá pro přísná pravidla a postupné otevírání trhu

V Asii je přístup k hazardním hrám velmi různorodý. V Macau, často nazývaném "Las Vegas Asie", najdeme přes 12000 výherních automatů. Jde o velké množství vzhledem k celkové populaci města 600,000 obyvatel. Naopak v Japonsku, kde byly kasina až do nedávna zakázána, se nyní očekává boom v hazardním průmyslu s plánovaným otevřením několika velkých kasinových resortů.

Austrálie s národní oblibou hazardních her

Australané mají k hazardním hrám velmi otevřený přístup. V zemi je zhruba 200,000 výherních automatů, což je jeden z nejvyšších počtů automatů na obyvatele na světě. Statistiky ukazují, že skoro 80% dospělých Australanů se hazardním hrám věnuje alespoň jednou ročně.

V České republice počet automatů klesá

V České republice mají výherní automaty dlouhou tradici a jsou široce rozšířené. V posledních letech došlo k několika změnám v regulaci, které mají za cíl omezit jejich počet a zpřísnit podmínky jejich provozu.

Podle údajů z Ministerstva financí České republiky byl počet legálně provozovaných výherních automatů v roce 2017 přibližně 39,000. Od té doby byla zavedena nová legislativa, která vedla k poklesu jejich počtu. Tato opatření zahrnovala zvyšování daní z příjmů z hazardních her a zpřísňování licenčních podmínek, což mělo za následek uzavření některých herních zařízení. V roce 2023 byl počet legálních automatů cca 28000.

Kulturní vlivy a regulace

Země s přísnějšími postoji k hazardu, jako jsou některé islámské státy, mají nulovou toleranci k výherním automatům. Naopak v místech, kde je hazard běžnou součástí života, jako v USA nebo Austrálii, je přístup k hazardním hrám mnohem volnější. To odráží nejen právní rámce, ale i kulturní hodnoty a postoj společnosti k hazardním hrám.

Sociální a ekonomický dopad

Hazardní hry, a zejména výherní automaty, mají významný sociální a ekonomický dopad. Zatímco kasina a automaty mohou přinášet významné příjmy a podporovat turistiku, existují obavy ohledně gamblingové závislosti a sociálních problémů s ní spojených. Země, které hazardní hry povolují, často zavádějí programy na podporu zodpovědného hraní a ochranu hráčů před závislostí.

Přístup k hracím automatům se liší nejen mezi kontinenty, ale i mezi jednotlivými zeměmi na stejném kontinentu. Tyto rozdíly jsou odrazem kulturních, sociálních a ekonomických faktorů, které formují regulace a přístup k hazardním hrám. Jak se svět stává propojenějším a postoj k hazardním hrám se může měnit, bude zajímavé sledovat, jak se tyto globální perspektivy budou vyvíjet a jak nové regulace ovlivní průmysl v nadcházejících letech.

18+ | Ministerstvo Financí varuje: Účastí na hazardních hře může vzniknout závislost.

Zdroje:
Inzerce