Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak Perryho černé lodě ukončily nadvládu samurajů

Jak Perryho černé lodě ukončily nadvládu samurajů
Perryho „černé lodě“ vyrážejí na cestu do izolovaného Japonska | zdroj: Profimedia

Připlutí lodí amerického námořnictva do Japonska znamenalo před 170 lety konec více než dvousetleté izolace země, zhroucení vlády šógunů a začátek modernizace.

Osmého července 1853 vplula do zálivu Edo (Tokijského zálivu) eskadra amerického námořnictva, v jejímž čele stál komodor Matthew Calbraith Perry (1794-1858). Každá ze čtyř válečných lodí (které ohromení Japonci nazvali „černé lodě“) s parním pohonem byla několikanásobně větší než jakékoli japonské plavidlo té doby. Posádky působily sebejistě a dožadovaly se audience u císaře.

Perryho mise byla v jistém smyslu důsledkem vítězství Spojených států v mexicko-americké válce z let 1846–1848, po níž se USA ziskem rozsáhlého území včetně Kalifornie staly tichomořskou velmocí. To jim umožnilo rozšířit lov velryb, které byly tehdy – především pro svůj tuk a ambru - velmi cennou komoditou.

Aby otevřel Tichý oceán americkým velrybářům a zároveň odvedl pozornost od vyhroceného sporu o budoucnost otroctví, vyslal třináctý americký prezident Millard Fillmore do Japonska v roce 1852 námořní eskadru a pověřil Perryho, aby přesvědčil japonského císaře ke zrušení obchodních omezení.

Tou dobou ale v Japonsku fakticky vládli šógunové z dynastie Tokugawa a císař měl jen reprezentativní funkci. Země byla uzavřená před okolním světem a přístup do ní měli za přísných podmínek pouze Holanďané. Přestože byla japonská vojenská síla beznadějně zastaralá, dařilo se jí odrážet anglické i ruské snahy o otevření země.

Demonstrace síly

Perryho přistání v Edu tak bylo víceméně demonstrací síly. Komodor předal dopis pro císaře od prezidenta Fillmora (kterého mezitím ve funkci vystřídal Franklin Pierce) a opět odplul s pohrůžkou, že se za několik měsíců vrátí pro odpověď s ještě větší flotilou.

A tak se také stalo. V únoru 1854 připlul s osmi loděmi a 1600 muži. Jedenatřicátého března pak byla podepsána obchodní Smlouva z Kanagawy, která ukončila 220letou japonskou politiku izolace (od roku 1639). Přinesla otevření dvou přístavů americkým plavidlům a významná obchodní privilegia pro USA, zajistila japonskou podporu americkým námořníkům a zdůraznila dobré vztahy mezi oběma zeměmi. Následně pak urychlila podpis podobných smluv mezi Japonskem a dalšími mocnostmi.

To v podstatě znamenalo konec Tokugawského šógunátu. V roce 1868 byla obnovena moc císaře Meidži, který zahájil proces výrazné modernizace Japonska.

Perry byl povýšen na admirála. Dvacet tisíc dolarů odměny od amerického Kongresu investoval do vydání třísvazkové zprávy o své výpravě. Zemřel v březnu 1858. Osmdesát sedm let po jeho smrti zdobila jeho vlajka slavnostní ceremoniál, při němž 2. září 1945 podepsalo Japonsko na lodi Missouri bezpodmínečnou kapitulaci, jež znamenala definitivní konec druhé světové války.

profimedia-0511963504 Komodor Matthew Perry | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní, Die Welt