Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Jak během krize udržet peníze v investicích pod kontrolou

Jak během krize udržet peníze v investicích pod kontrolou
zdroj: Pexels

Pandemie covidu-19 a související ekonomická krize mnohým investorům „zavařila“. Pokud však investujete diverzifikovaně a chytře, nemusíte panikařit. Jaké zásady investování v krizi dodržovat a do čeho se vyplatí vložit své úspory?

Zásady pro investování během krize
Propady akcií, ochlazování investičního trhu, hospodářská recese a další slovní spojení, která se objevila v návaznosti na celosvětový boj s koronavirem, na investorském klidu nepřidají. A ačkoliv to možná vypadá, že na pořadu dne jsou u většiny podnikatelů zejména dluhy a půjčky, ve skutečnosti na krizi můžete i vydělat – musíte ale chytit příležitost za pačesy a nenechat se strhnout panikou ostatních. Dluhopisy, podílové fondy či nemovitosti stále poskytují zhodnocení prostředků. Jaké investorské zásady byste měli dodržet?

  1. Investujte do více oblastí prostřednictvím více nástrojů. Nevsázejte vše na jednu kartu a využijte akcie, podílové fondy, dluhopisy a další možnosti zhodnocení peněz. Udržujte své portfolio diverzifikované, aby vždy alespoň nějaká jeho část generovala zisk.
  2. Investujte do správných oblastí. V krizi stoupá cena zlata (a výkonnost investičních podílových fondů zaměřených na drahé kovy), na vzestupu bývají i akcie společností zabývajících se potravinářstvím, energetikou a zdravotnictvím (ty v současné covidové krizi obzvlášť). Dlouhodobě roste také cena nemovitostí a výnos s nimi spojených fondů.
  3. Levně nakoupit, draze prodat. Během krize někteří investoři neustojí tlak a houfně prodávají cenné papíry i komodity. Můžete využít nízké ceny a levně nakoupit – ovšem se zvýšeným rizikem, že společnost krizi nepřežije. Proto je obzvlášť důležité vybrat si správný cíl investice. Určitou jistotu vám poskytnou zavedené a stabilní společnosti, které lze porovnávat i podle výkazu zisků a ztrát.

Panika při investici je špatný rádce
Nezapomeňte se obrnit proti krátkodobým výkyvům a neprodávejte hned při prvním červeném čísle. Investice jsou většinou maratonem na několik let až desetiletí a brzkým prodejem byste se mohli zbytečně ochudit. Zároveň však obezřetně zvažte, kam své peníze vložíte, abyste je nevyhodili oknem – správný směr vám pomůže nalézt investiční poradce.

Zdroje:
Inzerce