Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nucené přistání v Minsku bylo letecké pirátství, říká Ryanair. Na palubě mohla být KGB

Nucené přistání v Minsku bylo letecké pirátství, říká Ryanair. Na palubě mohla být KGB
Bělorusko v neděli donutilo přistát na letišti tamního hlavního města letadlo Ryanair směřující z Atén do Vilniusu, a to i za pomoci vyslání stíhačky | zdroj: Profimedia

Irský ministr zahraničí Simon Coveney a šéf letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary dnes za státem podporované pirátství označili nedělní nucené přistání dopravního letadla v Minsku, po kterém byl zatčen běloruský novinář a opoziční aktivista Raman Pratasevič.

Podle O'Learyho mohl v Minsku kromě opozičníka zůstat i nespecifikovaný počet agentů běloruské tajné policie, kteří předtím byli mezi pasažéry. Incident odsoudil také Londýn.

„Bylo to v podstatě letecké pirátství, státem podporované,“ řekl Coveney ve vysílání irského veřejnoprávního rozhlasu RTÉ. Stejná slova použil v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Newstalk také šéf aerolinky Ryanair, přičemž hovořil také o „státem podporovaném únosu“.

Šéf britské diplomacie Dominic Raab dnes vyzval k okamžitému propuštění Prataseviče, jakož i dalších „politických vězňů“ zadržovaných v Bělorusku. „Spojené království odsuzuje včerejší (nedělní) kroky běloruských úřadů, které zatkly Ramana Prataseviče na základě léčky, když donutily jeho let přistát v Minsku. Pan (běloruský prezident Alexandr) Lukašenko musí být hnán k odpovědnosti za své nevídané činy,“ uvedl Raab.

Bělorusko v neděli donutilo přistát na letišti tamního hlavního města letadlo Ryanair směřující z Atén do Vilniusu, a to i za pomoci vyslání stíhačky. Když po několikahodinové zastávce znovu vzlétlo, mezi cestujícími už nebyl Pratasevič a podle některých médií ani jeho přítelkyně a několik dalších osob.

„Zdá se, že záměrem úřadů bylo odstranit novináře a jeho doprovod na cestě,“ řekl dnes výkonný ředitel Ryanair. „Máme za to, že na letišti bylo také vyloženo několik agentů KGB,“ dodal O'Leary. V nedělním prohlášení přitom aerolinka chybějící osoby vůbec nezmiňovala a uvedla, že běloruské úřady jejímu letadlu po kontrolách umožnily odletět „spolu s pasažéry a posádkou po přibližně sedmi hodinách na zemi v Minsku“.

Dnešní vyjádření O'Learyho o přítomnosti běloruských agentů podpořil i irský ministr Coveney. „Letadlo opustilo pět nebo šest lidí. Jenom jeden z nich byl zatčen, což naznačuje, že ti ostatní byli lidé z tajné služby,“ citovala jej agentura Reuters.

Polsko zahájilo vyšetřování

Polský generální prokurátor nařídil vyšetřování vynuceného přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího prokuratury. Dotyčný letoun byl registrován v Polsku, a tak se tamní úřady domnívají, že případ spadá pod polskou jurisdikci.

Polská vláda podle soukromého rádia RMF se chystá nařídit aerolinkám LOT, aby při svých letech míjely běloruský vzdušný prostor. Podle mluvčího LOT žádné rozhodnutí ještě nepadlo, ale společnost zvažuje změnu leteckých tras.

Někteří vůdci členských zemí EU označili vynucené přistání letadla v Minsku za únos, poznamenal Reuters. „Očekáváme, že reakce Evropské unie bude velice silná a okamžitá,“ řekl náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński.

„Dostal jsem už více než tisíc vyhrůžek, že budu další, koho režim dostane do Běloruska,“ prohlásil dnes ve Varšavě Pratasevičův spolupracovník a spoluzakladatel opozičního zpravodajského portálu Nexta Scjapan Pucila. „Vzpomeňme si na Lukašenkův výrok, že občas není na právo čas,“ dodal podle televize TVN 24. Pucila připustil, že se obává o život, ale „musíme pokračovat v boji, protože chceme mít svobodnou a nezávislou zemi“. Bělorusko nyní podle aktivisty zažívá nejhorší represe od dosažení nezávislosti.

„Voláme SOS, voláme o pomoc. Prosíme o podporu, o reálnou podporu od Evropské unie,“ zdůraznila na tiskové konferenci uspořádané před běloruským velvyslanectvím v polské metropoli další opoziční aktivistka Jana Šostaková s tím, že se obává o životy lidí uvězněných v Bělorusku. „Nesmíme mlčet! Nic jiného než křik nám nezbývá,“ prohlásila a spustila křik trvající minutu.

Zdroje: