Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Izraelský parlament schválil sporný zákon omezující pravomoci nejvyššího soudu

Aktualizováno: Izraelský parlament schválil sporný zákon omezující pravomoci nejvyššího soudu
Izraelský protest před budovou parlamentu | zdroj: Profimedia

Izraelský parlament dnes schválil kontroverzní zákon, který omezuje pravomoci nejvyššího soudu ve prospěch vlády. Pro zákon hlasovalo 64 poslanců; proti nebyl nikdo, protože opoziční zákonodárci na protest opustili jednací sál.

Opozice podá proti přijetí zákona žalobu k nejvyššímu soudu. „Už zítra (v úterý) ráno podáme žalobu k nejvyššímu soudu proti jednostrannému zrušení demokratického charakteru státu Izrael,“ řekl šéf opozice Jair Lapid, kterého citoval zpravodajský server Haarec. Vyzval zároveň vojenské záložníky, kteří se připojili k protestu, aby vyčkali a nechali nejvyšší soud, aby věc projednal. „Nepřestávejte sloužit, nepoškozujte akceschopnost a připravenost izraelských ozbrojených sil, dokud nebudeme vědět, jaké bude [konečné] rozhodnutí,“ dodal Lapid.

Také izraelská nevládní organizace Hnutí za kvalitní vládu oznámila, že podá odvolání k nejvyššímu soudu s odůvodněním, že dnes schválený zákon de facto eliminuje soudní moc a měl by být soudem zrušen.

Před parlamentem demonstruje asi 20 000 lidí, kteří skandují: „Demokracie nebo vzpoura,“ napsal odpoledne zpravodaj izraelského listu Haarec. Tisíce protestujících, kteří se sjeli do Jeruzaléma, zaplavily dálnici poblíž parlamentu a střetly se s policií, která je rozháněla vodním dělem. Izraelský odborový svaz Histadrut chystá schůzku s dalšími odborovými skupinami, aby projednal možnost generální stávky. Svaz lékařů již oznámil, že od úterý bude 24 hodin stávkovat a péči omezí na urgentní případy. Očekává se, že schválení zákona vyvolá další vlnu hromadných protestů, které v zemi pokračují už od letošního ledna. Organizátoři demonstrací sdělili, že budou proti „destruktivní vládě bojovat až do konce“. „Je to jenom začátek,“ uvedli podle listu The Times of Israel (TOI).

Premiér Benjamin Netanjahu, kterému byl o víkendu voperován kardiostimulátor, v Jeruzalémě jednal se šéfem izraelské armády Hercim Halevim, s nímž se podle Haarecu odmítl setkat před hlasováním. Podle TOI Halevi premiéra informoval o bezpečnostní situaci, akceschopnosti armády a očekávaných dopadech reformy na bojové síly. Zároveň hovořil o potřebě zastavit kritiku armády a rezervistů.

Schválený zákon je klíčovou částí kontroverzní vládní soudní reformy. Jeho cílem je omezit pravomoc nejvyššího soudu zrušit určité rozhodnutí vlády tím, že je označí za nepřiměřené.

„Učinili jsme první krok v historickém procesu nápravy soudního systému v zemi,“ prohlásil po hlasování ministr spravedlnosti Jariv Levin. Pro zákon nakonec podle izraelských médií hlasoval i ministr obrany Joav Gallant, který se do poslední chvíle pokoušel jednat o kompromisním řešení.

Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir řekl, že přijetí zákona je „dobrou zprávou pro celý Izrael, který bude od teď o trochu demokratičtější“. Podle jeho slov je to ovšem jen začátek a je třeba schválit i zbytek reformy.

Podle opozice a protestujících reforma omezuje izraelskou demokracii. Podle některých je motivovaná i osobními pohnutkami premiéra Benjamina Netanjahua, který je souzen kvůli korupci.

V koaliční vládě, jež vznikla loni v prosinci, jsou i krajně pravicové a ultraortodoxní strany, které podle opozice chtějí oslabení pravomocí nejvyššího soudu využít k vlastním cílům, včetně legalizace rozšiřování židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Hlasování o soudní reformě bylo podle Netanjahua nutné pro demokracii

Benjamin Netanjahu dnešní hlasování parlamentu o soudní reformě označil za nutný krok pro demokracii. Zároveň vyjádřil naději, že se jeho pravicová vláda s opozicí do konce listopadu dohodne na reorganizaci soudnictví. Podle premiéra izraelský nejvyšší soud navzdory dnes schválené novele zůstane nezávislý.

K veřejnosti Netanjahu promluvil v televizním projevu jen několik hodin po přijetí zákona parlamentem. Premiér, kterému byl o víkendu voperován kardiostimulátor, se dříve dnes setkal se šéfem izraelské armády. V projevu uvedl, že vojáci musí zůstat mimo politickou debatu a že bude usilovat o dialog a dohodu s opozicí. Té by chtěl dosáhnout do konce listopadu. Soudy v zemi podle Netanjahua zůstanou nezávislé.

„Cílem tohoto kroku je obnovit rovnováhu moci (...), předložili jsme (toto opatření) k hlasování, aby zvolená vláda mohla provádět politiku v souladu s rozhodnutím většiny občanů,“ citovala Netanjahua agentura AFP. Podle listu The Times of Israel premiér obvinil opozici z toho, že o kompromis neusilovala. List připomíná, že parlament bude mít od příštího týdne letní přestávku a zasedne znovu v říjnu.

Auto najelo do demonstrantů v centrálním Izraeli, tři lidé byli zraněni

V centrálním Izraeli dnes večer najelo auto do davu demonstrantů a tři lidi lehce zranilo. Izraelská policie později oznámila, že podezřelého řidiče zadržela.

Záběry incidentu zveřejnila izraelská média. Je na nich vidět, jak vůz najíždí do skupiny demonstrantů, kteří zablokovali dálnici. List Haarec s odvoláním na dvě z obětí uvedl, že demonstranti byli zraněni lehce. „Byl to úmyslný útok vozidlem, to auto prostě letělo proti nám,“ uvedl jeden z demonstrantů. Krátce po incidentu policie oznámila, že řidiče zadržela. Jde podle ní o člověka ve věku kolem 20 let. Vyšetřování incidentu pokračuje. 

Bílý dům označil schválení části izraelské soudní reformy za nešťastné

Bílý dům pokládá dnešní ratifikaci části kontroverzní izraelské soudní reformy parlamentem za nešťastnou, uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu.

„Jsme přesvědčeni, že pro zásadní demokratické změny je třeba usilovat o konsensus,“ uvedl mluvčí. „Naléhavě vyzýváme izraelské představitele, aby prostřednictvím politického dialogu usilovali o přístup založený na konsensu,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden v neděli podle serveru Axios opět vyzval Netanjahua, aby s prosazováním soudní reformy za současné situace nepokračoval, a poznamenal, že její současný návrh lidi „rozděluje více, nikoliv méně“. „Vzhledem k řadě hrozeb a výzev, kterým Izrael v současné době čelí, nemá smysl, aby izraelští představitelé spěchali - měli by se soustředit na stmelování lidí a nalezení konsensu,“ dodal prezident USA. 

Zdroje: