Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Co jsme si, to jsme si, smažme to: Netanjahu ministra Galanta neodvolá

Co jsme si, to jsme si, smažme to: Netanjahu ministra Galanta neodvolá
Joav Galant | zdroj: Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanajahu zvrátil své dřívější rozhodnutí odvolat ministra obrany Joava Galanta. Galant podle premiéra zůstane ve funkci kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v zemi. Galant se v březnu vyslovil proti kontroverzní vládní justiční reformě, následně premiér ohlásil jeho odvolání. V pondělí Netanjahu řekl, že se „rozhodl na neshody s Galantem zapomenout“.

Izrael se stal minulý týden terčem raketového útoku z území jižního Libanonu, na Izrael i po aktivaci protivzdušné obrany dopadlo nejméně pět raket. O dva dny později byly na Izrael odpáleny nejméně tři rakety také ze Sýrie. Oba útoky spojuje Izrael s radikálním palestinským hnutím Hamás. Izraelská armáda na incidenty reagovala dělostřeleckou palbou a leteckými údery na území Libanonu i okupované Pásmo Gazy.

Bezpečnostní situace v Izraeli je napjatá také následkem středeční razie izraelské policie v jeruzalémské mešitě Al-Aksá, v níž se zabarikádovalo na 400 palestinských radikálů s kameny a petardami. V pátek při útoku zahynuly dvě Izraelky britského původu, v pondělí podlehla zraněním v nemocnici i jejich matka. Události se odehrávají v době, kdy se překrývají náboženské svátky muslimů, židů a křesťanů.

Netanjahu Galanta z vlády nikdy formálně neodvolal. Jeho odchod z funkce avizoval na konci března poté, co Galant vyzval k zastavení schvalování kontroverzní soudní reformy, proti níž se v Izraeli konají od ledna masové protesty a kvůli níž řada rezervistů armády pohrozila odmítnutím služby. Netanjahu se později rozhodl reformu odložit.

Izraelský premiér v neděli řekl novinářům, že „se nenechává rozrušit průzkumy“ veřejného mínění, podle kterých by nyní jeho strana Likud ztratila přes třetinu křesel v parlamentu a neměla by dost mandátů na vytvoření většiny se svými nynějšími krajně pravicovými a ultraortodoxními koaličními partnery.

Zdroje: