Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Italský soud rozhodl o vydání manželky obviněného bývalého europoslance do Belgie

Italský soud rozhodl o vydání manželky obviněného bývalého europoslance do Belgie
Maria Colleoniová | zdroj: Profimedia

Soud v Itálii v pondělí rozhodl, že vyhoví žádosti Belgie o vydání manželky stíhaného exposlance Evropského parlamentu (EP) Piera Antonia Panzeriho. Na Mariu Dolores Colleoniovou byl vydán evropský zatykač kvůli podezření, že je zapletená do korupční kauzy v Evropském parlamentu, kde podle vyšetřovatelů obviněné osoby získávaly odměny za ochotu ovlivňovat kroky instituce ve prospěch Kataru a Maroka. O vydání Panzeriho dcery Silvie, která je rovněž vyšetřována, rozhodne soud nejdříve na začátku ledna.

Panzeri je nyní v Belgii ve vazbě. Po skončení mandátu europoslance v roce 2019 působil v nevládní organizaci Fight Impunity, která se prezentuje jako organizace bojující za posílení mezinárodní justice, podle vyšetřovatelů však sloužila také pro korupční aktivity. Panzeriho nejbližší podle policie o jeho korupčních aktivitách věděli a při několika příležitostech mu pomáhali s přebíráním údajných darů.

Dcera bývalého europoslance Silvia Panzeriová podobně jako její matka čelí obvinění z účasti na zločinném spolčení, korupci a praní špinavých peněz. Soud dnes přijal návrh obhajoby na prozkoumání podmínek v belgických věznicích před rozhodnutím o vydání ženy do této země. Nové stání se uskuteční 3. ledna.

Belgické věznice čelí dlouhodobě nedostatku personálu, podle jejich zaměstnanců je provoz věznic podfinancovaný. Proti tomu se v zařízeních uskutečnilo v posledních týdnech několik stávek dozorců. Za špatný stav ve věznicích ale čelí mezinárodní kritice i Itálie.

Verdikt soudu v Brescii zřejmě nebude znamenat, že by 67letá Colleoniová byla v brzké době do Belgie vydána. Její obhajoba již oznámila, že podá dovolání k nejvyššímu soudu. Obhájci uvedli, že přezkum podmínek v belgických věznicích navrhli i v případě Colleoniové. Prvoinstanční soud žádost na rozdíl od Panzeriové zamítl.

Panzeriová i Colleoniová jsou nyní v Itálii v domácím vězení, v případě odsouzení jim hrozí až pětiletý trest. 

Advokát Kailiové odmítl, že jeho klientka chtěla ukrýt velkou částku v hotovosti

Advokát bývalé místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailiové Michalis Dimitrakopulos odmítl zprávy tisku, podle nichž jeho klientka před vyšetřovateli přiznala úmysl ukrýt velkou částku peněz v hotovosti. Advokát to dnes řekl řeckému deníku Kathimerini. Vyšetřovatelé se domnívají, že peníze zabavené v domě Kailiové a u jejího otce pocházejí z trestné činnosti. Kailiová ale tvrdí, že o penězích dlouhou dobu nevěděla.

Podle deníků Le Soir a La Repubblica Kailiová před vyšetřovateli přiznala, že věděla o velkých částkách v hotovosti ve svém domě. Podle deníků přiznala, že hned po zadržení svého partnera Franceska Giorgiho nařídila svému otci Alexandrosovi Kailisovi, aby ukryl velkou částku v hotovosti. Vyšetřovatelé pak Kailise zadrželi s kufrem s několika stovkami tisíc eur. Celkově vyšetřovatelé během domovních a osobních prohlídek zabavili zhruba 1,5 milionu eur v hotovosti.

Dimitrakopulos však pro list Kathimerini zprávy obou deníků popřel. „Paní Kailiová nikdy nepřiznala, že požádala otce, aby převzal peníze za účelem je schovat,“ uvedl advokát. Podle něj se bývalá místopředsedkyně dozvěděla o penězích jen krátce před svým zadržením před necelými dvěma týdny. Svého otce podle Dimitrakopulose požádala, aby peníze předal majiteli hotovosti. Tím byl podle advokáta bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri. Dimitrakopulos zopakoval, že Kailiová se ve skandálu ohledně údajné korupce v Evropském parlamentu považuje za nevinnou.

Podle vyšetřovatelů hraje v tomto případu hlavní roli bývalý europoslanec Panzeri a jím řízená nevládní organizace Fight Impunity. Skrze ní se podle vyšetřovatelů snažil italský politik ovlivňovat dění v EP ve prospěch Maroka a Kataru. Panzerimu a Giorgimu soud minulý týden potvrdil vazbu, o Kailiové má rozhodnout ve čtvrtek.

Italský odborář Luca Visentini, který byl mezi zadrženými na začátku vyšetřování a pak ho soud podmíněně propustil, dnes přiznal, že od nevládní organizace dostal dárek v hotovosti za méně než 50 000 eur (1,2 milionu korun). Podle Visentiniho, který donedávna šéfoval evropské odborové centrále Etuc a po vypuknutí aféry odstoupil z čela mezinárodní konfederace Ituc, se ho nikdo nesnažil ovlivnit ani korumpovat. „Nikdo po mě nic nechtěl výměnou za tento dárek a ani já jsem za něj nic nežádal,“ řekl Visentini. Bývalý eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos, který byl v čestné radě nevládní organizace, v pondělí uvedl, že v souvislosti s touto funkcí dostal od února 2021 do února 2022 od Fight Impunity na 60 000 eur (1,5 milionu korun).

Zdroje: