Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Korupce v EP: Policie prohledala europarlament, úřady zmrazily majetek Kailiové a její rodině

Korupce v EP: Policie prohledala europarlament, úřady zmrazily majetek Kailiové a její rodině
Evropská demokracie je pod útokem, uvedla na začátek plenárního zasedání Evropského parlamentu Roberta Metsolaová | zdroj: Profimedia

Bruselská policie dnes odpoledne provedla prohlídku v sídle Evropského parlamentu, pokračuje tak vyšetřování korupce v unijní instituci. Oznámila to belgická federální prokuratura, která zároveň uvedla, že čtveřice obviněných ve středu stane před soudem. Také potvrdila zabavení statisíců eur v hotovosti.

Dnešní prohlídka byla první, která cílila přímo na sídlo EP v Bruselu. Zásah navazoval na páteční zapečetění některých kanceláří. Cílem bylo podle prokuratury zajistit elektronická data deseti parlamentních pracovníků, než by mohla být vymazána.

Policie tak pokračovala ve vyšetřování korupčního skandálu, který Evropským parlamentem otřásá od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Hlavní postavou aféry se stala řecká europoslankyně Eva Kailiová, která byla podle médií v neděli formálně obviněna z korupce.

Belgická prokuratura oznámila, že po dnešní razii mají vyšetřovatelé kauzy na kontě prohlídky 20 objektů. „Na třech různých místech bylo zabaveno několik set tisíc eur: 600 000 eur v domě podezřelého, několik set tisíc eur v kufru v bruselském hotelovém pokoji a asi 150 000 eur v bytě patřícím členovi Evropského parlamentu,“ píše se v novém prohlášení.

Policie původně zadržela šest lidí, čtyři z nich zůstávají ve vazbě a čelí obviněním z účasti ve zločinecké organizaci, praní špinavých peněz a korupce. Ani dnes je prokuratura nejmenovala, oznámila však, že ve středu budou předvedeni k přípravnému soudnímu jednání. Podle médií jsou mezi obviněnými také partner a poradce Kailiové Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Do skandálu jsou zapleteni i další europoslanci a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová dnes slíbila důkladné vyšetření záležitosti. Katar mezitím o víkendu odmítl jakákoli tvrzení o „špatném počínání katarského státu“.

Evropská demokracie je pod útokem, řekla Metsolaová ke korupčnímu skandálu

Evropská demokracie je pod útokem, uvedla dnes na začátek plenárního zasedání Evropského parlamentu Metsolaová. Ve vystoupení dala najevo hněv i zármutek nad korupčním skandálem.

„Nebude žádná beztrestnost. Žádná. Nic nezameteme pod koberec. Zahájíme vnitřní vyšetřování, abychom prozkoumali veškerá fakta související s parlamentem,“ slíbila Metsolaová.

„Evropský parlament je pod útokem. Evropská demokracie je pod útokem. A pod útokem je i náš způsob otevřených, svobodných a demokratických společností,“ uvedla Metsolová s tím, že ji korupční kauza „rozlítila, rozhněvala a rozžalostnila“.

Předsedkyně EP také upozornila, že dnes měla původně oznámit začátek rozpravy parlamentu o zjednodušení vízové politiky vůči Kataru, Kuvajtu, Ománu a Ekvádoru. Občané těchto zemí by pak mohli do zemí EU na krátké pobyty jezdit bez potřeby víz. „Ve světle vyšetřování musíme zprávu odeslat zpět do výboru,“ řekla Metsolaová.

„Musíme se ujistit, že tento proces neovlivnila korupce. Musíme také zajistit, že jakýkoliv pokus o útok na naší demokracii má důsledky,“ uvedl zpravodaj návrhu a německý europoslanec Erik Marquardt z frakce zelených.

Řecké úřady zmrazily majetek Kailiové i její rodině a partnerovi

Řecké úřady dnes zmrazily majetek místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailiové, kterou belgičtí vyšetřovatelé podezřívají z korupce, jejího partnera i celé její rodiny. Podle řeckého tisku vyšetřovatelé mimo jiné nalezli realitní firmu, kterou řecká politička založila se svým partnerem Francescem Giorgim, který je rovněž kvůli podezření z korupce ve vazbě. Italský soud dnes rozhodl, že nic nebrání vydání manželky a dcery bývalého europoslance Piera Antonia Panzeriho, který je podle tisku rovněž obviněný z korupce, do Belgie.

profimedia-0744209240 Eva Kailiová | zdroj: Profimedia

Řecký úřad proti praní špinavých peněz nařídil zmrazit majetek političky i jejích nejbližších - partnera Francesca Giorgiho, který působí jako asistent jednoho z italských europoslanců, otce Alexandrose Kailise a dalších nejbližších rodinných příslušníků. Nařízení se týká bankovních účtů, nemovitostí, cenných papírů i podílů ve firmách. Úřad doufá, že se mu podaří zajistit výnosy z údajné zločinecké činnosti.

Úřady také prověří daňová a majetková přiznaní Evy Kailiové i jejího otce. Ten je známou osobností v Soluni a jako veřejný činitel měl také povinnost předkládat dokumenty o svých příjmech a majetku.

Mezi lidmi, které nařízení postihlo, je i sestra Kailiové Mantalena, která podle serveru Politico vede nevládní organizaci zabývající se dopadem zákonů na nové technologie. „Znám morální zásady a osobnost své sestry a nemohu uvěřit obviněním a úmyslům, které jsou jí připisovány,“ uvedla dnes žena. Tvrdí, že její rodina nedostala od advokátů v Bruselu žádnou oficiální informaci o obvinění její sestry.

Úřady mimo jiné informovaly, že objevily firmu, kterou zhruba před měsícem založila Kailiová se svým partnerem v prestižní aténské čtvrti Kolonaki. Společnost se podle informací v rejstříku měla zabývat obchodováním a pronájmem nemovitostí.

Vyšetřování v součinnosti s belgickými úřady pokračuje také v Itálii. Odvolací soud v Brescii dnes rozhodl, že neshledává žádné překážky pro vydání Panzeriho manželky a dcery do Belgie. Maria Dolores Colleniová i její dcera Silvia Panzeriová jsou v domácí vazbě na severu Itálie a hrozí jim obžaloba ze zločineckého spolčení a korupce.

Policie v neděli a dnes prohledávala nemovitosti v Miláně a okolí, které využíval obviněný bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeho manželka a dcery, které jsou rovněž vyšetřovány. Policie zabavila dokumenty, datové disky a „nevýznamnou částku hotovosti“, uvedla agentura ANSA. Podle médií se jednalo o 17 000 eur (přes 400 000 korun). Policie prohledala i nemovitost patřící Francescovi Giorgimu.

Giorgiův zaměstnavatel, italský europoslanec Andrea Cozzolino, odmítl, že by jeho asistent ovlivňoval jeho politické názory. „Nikdo na mě nevyvíjel nátlak, opravdu,“ cituje europoslance deník La Repubblica. Připomíná ale také, že Cozzolino patřil k členům socialistického klubu v EP, kteří prosazovali smířlivější postoj vůči Kataru.

Podle belgického deníku L’Echo belgičtí vyšetřovatelé zabavili Kaliové a jejímu otci 750 000 eur (zhruba 18 milionů korun) v hotovosti.

Zdroje: