Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Peru vyhostilo velvyslance Mexika na protest proti azylu pro exprezidentovu rodinu

Peru vyhostilo velvyslance Mexika na protest proti azylu pro exprezidentovu rodinu
Protivládní protesty v Peru | zdroj: Profimedia

Peru prohlásilo mexického velvyslance v Limě Pabla Monroye za nežádoucí osobu v souvislosti s udělením azylu rodině bývalého prezidenta Pedra Castilla. Diplomat následně odcestoval z Limy společně s dětmi a manželkou bývalého peruánského prezidenta, který je vazbě kvůli obvinění ze spiknutí a vzpoury. Peruánský parlament zároveň předběžně schválil návrh ústavního zákona, který má zemi přivést k předčasným volbám.

Mexiko v úterý potvrdilo, že udělilo azyl Castillově rodině, která se nyní nachází na mexickém velvyslanectví v Limě. O útočiště v Mexiku požádal i samotný Castillo, který je ale ve vazbě kvůli obvinění ze spiknutí a vzpoury. Těch se měl dopustit, když se na začátku prosince pokusil rozpustit parlament a ustanovit novou vládu. Parlament pak záhy schválil jeho odvolání z funkce a novou hlavou státu se stala viceprezidentka Dina Boluarteová.

V souvislosti s udělením azylu peruánská ministryně zahraničních věcí Ana Cecilia Gervasiová podle místních médií uvedla, že vláda prohlásila mexického velvyslance v Limě za personu non grata. Za důvod označila „opakovaná vyjádření nejvyšších představitelů této země k politické situaci v Peru, která představují vměšování do našich vnitřních záležitostí“.

Šéfka peruánské diplomacie také oznámila, že vláda povolila Castillově rodině vycestovat ze země. Podle peruánských médií Castillova manželka a děti odletěli ráno ze země společně s mexickým velvyslancem.

Šéf mexické diplomacie Marcelo Ebrard označil vyhoštění diplomata za „neopodstatněné a odsouzeníhodné“. Podle něj se mexický velvyslanec vždy choval v souladu s právem a principem nevměšování se do vnitřních záležitostí hostitelského státu. „Mexiko nezmění svůj postoj,“ uvedl šéf diplomacie.

Castillova manželka Lilia Paredesová je vyšetřována v souvislosti se sítí na praní špinavých peněz a ovlivňováním veřejných zakázek. Peru tak nevylučuje, že bude požadovat její vydání pro trestní stíhání, uvedla ministryně zahraničí.

Při protestech proti sesazení prezidenta Castilla a jmenování nové prezidentky Boluarteové zemřelo v Peru už 26 lidí. Demonstranti pořádají blokády či se snaží zastavit provoz na letištích. Minulý týden vláda vyhlásila v zemi výjimečný stav, který umožňuje nasazení armády spolu s policií.

Peruánský parlament dnes předběžně schválil návrh ústavního zákona, který má vést k uspořádání předčasných parlamentních i prezidentských voleb v dubnu 2024. Původně se měly konat až v roce 2026. Tímto krokem chce prezidentka Boluarteová vyjít vstříc požadavkům demonstrantů, kteří chtějí okamžité rozpuštění parlamentu. Zákonodárci budou o zákoně hlasovat ještě jednou. Podle agentury Europa Press se tak stane v únoru příštího roku. 

Zdroje: