Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Írán chtěl od ČKD koupit zařízení na obohacování uranu

Írán chtěl od ČKD koupit zařízení na obohacování uranu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česko zastavilo obchod s Íránem, který se týkal nákupu technologií použitelných pro obohacování jaderného materiálu. Íránci totiž předložili falešné dokumenty. O obchod se také zajímala komise OSN. 

Íránská strana se už v lednu pokoušela na falešné dokumenty koupit kompresory od firmy Howden ČKD Kompresory, která patří Američanům. Íránci tvrdili, že zařízení potřebují na kompresorovací stanici plynovodu. Tato stanice ale může být využita i k obohacování uranu a na zařízení se proto vztahují přísná bezpečnostní pravidla OSN. I proto se o obchod zajímala zvláštní vyšetřovací komise OSN. 

Íránci podle všeho chtěli obejít kontroly vývozu i sankční opatření OSN, a tak zfalšovali dokumenty, které se týkaly konkrétních údajů o firmě, která si u ČKD zařízení objednala. V současné době OSN i české úřady zjišťují, jestli do obchodu nebyl zapojen nějaký další prostředník. Navíc, pokud by se prokázal pokus Íránu zneužít kompresorovací stanici k obohacování uranu, mohlo by to ohrozit konečnou dohodu o jaderném programu mezi Íránem a Západem. 

Zdroje: