Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Za půjčení pípy mají motorkáři dohlížet na propuštěného kmotra Nováka

Za půjčení pípy mají motorkáři dohlížet na propuštěného kmotra Nováka
Exsenátor a bývalý starosta Alexandr Novák je podle motorkářů činorodý člověk | zdroj: Profimedia

Dnes už bývalý starosta Chomutova a exsenátor Alexandr Novák si z trestu, který mu byl udělen za přijetí čtyřicetimilionového úplatku, nakonec odpykal pouhé dva roky ve vězení. Na to, aby se znovu nevrátil za mříže, bude dohlížet mostecké motorkářské sdružení Gryphons. Argumenty soudu, který svěřil propuštěného Nováka „do péče“ motorkářů, jsou podivné. Soudci při svém rozhodování např. přihlédli k poděkování obce Želetice, že jim Gryphons zapůjčil pípu na dubnové pálení čarodějnic a díky tomu měly děti limonádu zdarma. Starostou obce je Jan Zálesák, který je zároveň předsedou mosteckých motorkářů. Soud o této skutečnosti věděl. 

Novák s motorkáři spolupracoval už v minulosti a to byla jedna ze zákonných podmínek, která soud přesvědčila o tom, že dohled nad bývalým chomutovským starostou a údajným severočeským kmotrem bude vykonávat právě mostecké sdružení. Novákova spolupráce s motorkáři ale spočívala v tom, že jim pomohl na jednu akci sehnat veterány.

Předseda Gryphonsu a starosta obce Želetice Jan Zálesák uvedl, že "činnost sdružení a spolupráce s panem Novákem je nejen o společných výletech, ale jedná se i o rodinné akce a pořádání akcí pro občany, kde pan Novák má možnosti zajistit i historická vozidla. Spolupráce je plánována v širší oblasti.“  Motorkáři Novákovu činnost mimo jiné dokládají třemi potvrzeními, pocházejícími právě z Želetic. Jde o poděkování za zapůjčení pípy, čtyřkolky a za pomoc při organizování neckyády.

Soud o tom, že předseda motorkářů a starosta Želetic je jedna a táž osoba, věděl. Střet zájmu tu podle něj nehrozí. „Kdybych případ rozhodovala já, problém bych v tom neviděla. Zajímala bych se o to, do jaké míry sdružení ubezpečilo soud v tom, jak je schopné na chování Alexandra Nováka dál dohlížet. Když vznikne občanské sdružení, každý ze členů má nějaký zájem. A první, kam budou směřovat své aktivity, budou blízká místa členů,“ řekla mluvčí chomutovského Okresního soudu Lenka Chalupová.

Zdroje: