Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Prezident Miloš Zeman podpořil Polsko a Maďarsko ve sporu s EU

Aktualizováno: Prezident Miloš Zeman podpořil Polsko a Maďarsko ve sporu s EU
Andrzej Duda a Miloš Zeman na tiskové konferenci | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Při podpoře Polska a Maďarska v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet by měly být země Visegrádu podle Miloše Zemana jednotné. Český prezident to řekl po pražském jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Maďarsko a Polsko blokují schválení unijního rozpočtu a s ním spojeného fondu o celkovém objemu přes 1,8 bilionu eur (přibližně 48 bilionů korun) kvůli podmínce, že peníze z rozpočtu na období 2021 až 2027 i z mimořádného fondu krizové pomoci mají být dostupné jen těm státům, jejichž justiční orgány zaručí nezávislé vyšetřování a stíhání případných podvodů. Podle obou zemí, s nimiž již několik let vedou unijní orgány řízení právě kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, však nemá taková podmíněnost oporu v unijních smlouvách.

Polský prezident Duda řekl, že na půdě Evropské rady pod německým předsednictvím se může dospět ke kompromisu, který by uspokojil polské i maďarské zájmy. Na tiskové konferenci po jednání pak doplnil, že jsou první předzvěsti dohody, dál se na ní ale pracuje. Návrhy představil Zemanovi, ten na ně podle něj reagoval velmi pozitivně. Duda řekl, že přiznávání finančních prostředků musí být velmi transparentní a srozumitelné a nelze ho využít pro politické manipulace, aby "nevznikla past pro některé země Evropské unie".

Na tiskové konferenci, na které nemohli novináři klást dotazy, Zeman řekl, že si velice váží hodnot zemí V4. Považuje za nutné, aby se projevovaly i ve složitých dobách. Visegrádská skupina podle něj tím, že byla jednotná, dosáhla úspěchu v odporu k rozmísťování imigrantů. "Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí," řekl český prezident.

Polsko a Maďarsko hrozí vetovat rozpočet EU na příští rok kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného představitele polské vlády informovala o předběžné dohodě mezi Polskem, Maďarskem a německým předsednictvím, mluvčí polské vlády to však později popřel. Polsko a Maďarsko podle něj představily společný rámec pro vyjednávání, ale dohody v rámci EU ještě dosaženo nebylo.

Zeman zopakoval, že Evropskou komisi považuje za úřednický orgán, ale ne za evropskou vládu, kterou je podle něj Evropská rada. "Vítám informaci pana prezidenta Dudy, podle níž na půdě Evropské rady a pod německým předsednictvím může dojít ke kompromisu, který by uspokojil zájmy jak polské, tak maďarské strany," dodal Zeman.

Duda se Zemanem také mluvili o schůzce prezidentů visegrádské skupiny, které nyní Polsko předsedá. Uskutečnit by se měla v únoru. Zeman podle Dudy přijal pozvání. Hovořili také o ekonomické a pandemické situaci.

EozNVJ4W4AAPgRm Jednání Miloše Zemana s Andrzejem Dudou | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Jednání prezidentů začalo krátce po druhé hodině odpoledne. Podle fotografií zveřejněných mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem se setkání z české strany účastnili například kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Zeman měl na schůzce i nadále na zraněné paži ortézu a podle fotografie se s polským protějškem pozdravil vsedě. Oba prezidenti seděli i při tiskové konferenci, na kterou byli novináři přivedeni až po usazení obou politiků. Prezidenti poté bez dotazů novinářů přednesli svá vyjádření a počkali na svých místech na odchod novinářů.

Zástupci členských zemí Evropské unie pozitivně přijali kompromisní návrh, který má odblokovat patovou situaci kolem víceletého unijního rozpočtu a krizového koronavirového fondu. Návrh má přesvědčit Maďarsko a Polsko, aby podpořily propojení možnosti využívat evropské peníze s dodržováním principů právního státu. Proti textu, který mimo jiné počítá s výraznou rolí Soudního dvora Evropské unie, neměli podle informací ČTK zásadní námitky zástupci žádné země. Jeho případné schválení bude v rukou unijních lídrů na čtvrtečním summitu.

Zdroje: