Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Inovace v létání: Airbus si patentoval kabinové kontejnery i palandy pro cestující

Inovace v létání: Airbus si patentoval kabinové kontejnery i palandy pro cestující
Letadla by měla podle patenu vyndavací kontejner s kabinou pro cestujícíc | zdroj: Airbus/European Patent Office

Ceny letenek klesají, palivo a náklady zůstávají ale pro aerolinky stejně vysoké. Výrobci letadel se tak snaží vyhovět leteckým společnostem a přicházet s nápady, jak do letadel narvat co největší počet cestujících. Společnost Airbus vymyslela například odnímatelnou kabinu pro cestující, píše britský deník The Telegraph.

Kdo někdy letěl letadlem, ví, jak dlouho trvá, než se všichni cestující usadí na svých místech. Jeden z největších výrobců letadel, společnost Airbus, si nechala patentovat neobvyklé řešení problému.

Letadla by měla odnímatelnou kabinu pro cestující. Ti by do ní nastoupili na letišti a usadili se s předstihem. Ve chvíli, kdy by letadlo dorazilo k bráně, speciální rameno nebo jeřáb by odňalo přepravní kontejner s předchozími cestujícími a vyměnilo by ho za nový. Jako když se v pistoli mění zásobník...

"Období prodlevy mezi dvěma po sobě následujícími lety zvyšuje náklady. Čím kratší tato prodleva bude, o to víc se zkrátí skutečná doba letu," uvedl Airbus.

Vysoké náklady a pochybná budoucnost

Airbus věří, že nový sytém by umožnil letadla vypravovat rychleji a zároveň by se zvýšil komfort cestujících, kteří jsou nuceni usadit se co nejrychleji, aby letadlo mohlo vyrazit. 

Sci-fi vize výrobce letadel má ale - kromě jiného - jednu velkou trhlinu. Kromě vysokých počátečních investic by musely na letištích vzniknout jakési dokovací stanice, ve kterých by byly kabinové kontejnery uloženy, a samozřejmě by byly potřeba stroje, které by je do letadla umístily. 

Samostatnými otázkami jsou bezpečnost takového "rozkládacího" letadla, reakce cestujících a to, zda by nový princip nevyvolal nevoli ze strany leteckých odborů - pilotům by se totiž výrazně zkrátily přestávky mezi lety.

Podobných patentů si společnost podává ročně několik stovek. "To nutně neznamená, že budou uvedeny do provozu. Jen si tím chráníme inovace a nápady," ujišťuje mluvčí Airbusu. 

Bizarních patentů je mnohem víc

Doufejme, že se podobné vynálezy do letecké dopravy skutečně nedostanou. Minulý měsíc totiž Airbus pro změnu získal patent na umístění sedadel v rozdílných úrovních paluby. Po jejich sklopení by se tak v podstatě vytvořila palanda.

"Letadlo by i nadále zajišťovalo vysokou úroveň pohodlí pro cestující a zároveň by našla využití horní část trup stroje, která je nyní nevyužívaná," obhajuje nápad společnost s tím, že by bylo možné inovaci využít i třeba ve vlacích nebo autobusech.

Jak by například horní cestující zaujímali svá místa nebo chodili na toaletu, jasné není.

Nebuďme ale přísní jen na Airbus - nápadů, jak do letadla nacpat co nejvíc cestujících, jsou stovky. Je to například cestování v polosedě nebo umístění sedaček i v protisměru. Jejich využití stejně pravděpodobně nehrozí - mohla by se tím ohrozit bezpečnost cestujících. 

Ne všechny nápady jsou ale tak bizarní, některé mohou být i užitečné. Jedna ze stovek patentovaných inovací Airbusu je třeba automatický "sčítač cestujících". Ty by program sečetl pomocí kamery - uličkou by tak nemuseli před zavřením dveří několikrát procházet stevardi a cestující jednotlivě počítat. A opět by se ušetřil čas...

Zdroje:
Vlastní, The Telegraph