Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Létání budoucnosti? Cestující se do letadla naskládají jako kostičky tetrisu

Létání budoucnosti? Cestující se do letadla naskládají jako kostičky tetrisu
Nové uspořádání sedaček zvýší kapacitu letadla | zdroj: Zodiac Seats

Máte po každé cestě s nízkonákladovou leteckou společností otlačená kolena? Pak vás příliš nepotěší nový systém uspořádání sedadel, který si nechal patentovat jeden z největších výrobců leteckých sedaček Zodiac Seats France. Nejenže seberou další místo na nohy, ale ještě si budou cestující po celou dobu letu koukat do obličeje.

Princip, který Zodiac Seats nazval "conomy class cabin hexagon", je jednoduchý - každé druhé sedadlo v řadě se otočí proti směru letu a do řady se tak vejdou ne tři, ale hned čtyři sedačky. Aby se na svá místa pohodlně dostali i cestující u oken, budou sedačky sklápěcí, stejně jako třeba v divadle. 

Díky tomu se kapacita letadla může navýšit až o 30 míst. "Projekt je reakcí na problém zvyšujícího se počtu cestujících," uvádí Zodiac na stránkách s tím, že tato sedadla jsou vhodná spíše pro kratší lety.

letadlo Díky uspořádání sedaček se do letadla vejde víc cestujících | zdroj: tisková zpráva

I když se to zdá neuvěřitelné, firma tvrdí, že díky jejímu vylepšení budou mít cestující na ramena i na nohy paradoxně víc místa, než je tomu v ekonomické třídě nyní. Na opěrky ale mohou zapomenout a příliš soukromí uspořádání sedadel také nezajišťuje. Firma navíc možná zapomněla na to, že ne každý zvládá cestu otočený v protisměru. 

Zatím má firma svůj projekt jen patentovaný, jeho zavedení do provozu je zatím naštěstí v nedohlednu. Otázkou totiž je, jestli mi například nemohlo složité usazení cestujících ohrozit bezpečnost a zkomplikovat případnou evakuaci letadla. 

Lidé tak zatím berou projekt "létání budoucnosti" s humorem. Uspořádání sedaček tak podle reakcí může pomoci rozvíjet společenské vztahy, cestující se nebudou přetahovat o opěrku a během cesty si budou moci zahrát karty. To by v případě dopravcem Ryanair navrhovaného létání "na stojáka" nešlo...

zdroj: YouTube

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní