Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Inflace v EU v září klesla na 4,9 procenta, v Česku je čtvrtá nejvyšší

Inflace v EU v září klesla na 4,9 procenta, v Česku je čtvrtá nejvyšší
Inflace v EU v září | zdroj: Eurostat

Míra inflace v Evropské unii v září klesla na 4,9 procenta, uvedl ve své zprávě statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 12,2 procenta Maďarsko, které je zároveň jedinou unijní zemí, kde byla inflace nad deseti procenty. V České republice inflace dosáhla 8,3 procenta, což byla čtvrtá nejvyšší hodnota v EU. Minulý měsíc byla v ČR ještě druhá nejvyšší.

V zemích eurozóny míra inflace klesla na 4,3 procenta ze srpnové hodnoty 5,2 procenta. Za měsíc září tak jde o stejnou hodnotu, jakou uváděla i předběžná zpráva Eurostatu zveřejněná koncem září. Předběžná zpráva data za celou Evropskou unii neobsahovala.

V září k celkově inflaci v eurozóně nejvíce přispěly ceny služeb, a to podílem 2,05 procentního bodu. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,78 procentního bodu.

Nejnižší míru inflace mělo letos v září Nizozemsko (-0,3 procenta), Dánsko (0,6 procenta) a Belgie (0,7 procenta).

Před rokem, tedy v září 2022, byla v celé Evropské unii míra inflace 10,9 procenta. V Maďarsku tehdy činila 20,7 procenta a v České republice 17,8 procenta. V eurozóně byla před rokem inflace na 9,9 procenta.

Míra inflace i nadále zůstává nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu stanovila Evropská centrální banka (ECB). Ta očekává, že na tuto hodnotu se inflace dostane ke konci roku 2025, což ale mají někteří zástupci centrální banky za příliš pozdě.

Zdroje: