Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hledáte kvalitní rum? Zjistěte, podle kterých parametrů vybrat ten nejlepší

Hledáte kvalitní rum? Zjistěte, podle kterých parametrů vybrat ten nejlepší
zdroj: global-wines.cz

Mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje světa patří rum. Jenže není rum jako rum. Jednotlivé rumy se od sebe liší barvou, ale také postupem výroby, který odpovídá konkrétním lokálním tradicím. Jak poznat skutečně luxusní rum a dopřát svým chuťovým pohárkům to nejlepší?

Pozor! Tuzemák není rum
Jestliže toužíte po opravdu kvalitním pití, měli byste vědět, jaký je rozdíl mezi tuzemákem a rumem. Tuzemák je v České republice považován za tzv. lidové pití a s opravdovým rumem toho nemá příliš společného. Od pravého rumu se odlišuje především výrobní surovinou. Nejlepší rumy se vyrábí z cukrové třtiny, kdežto tuzemák se vyrábí uměle. Hlavní surovinou je zředěný líh z bramborového škrobu, do kterého se přidává rumová esence a další ochucovadla.

Takto vyrobené nápoje se nesmí označovat jako rum. Proto na jejich lahvích najdete názvy jako tuzemák, um nebo room. Označením rum mohou podle evropské legislativy nést pouze ty nápoje, které se vyrábí z cukrové třtiny.

Rum z melasy nebo cukrové třtiny?
Pro výrobu kvalitních rumů se používá buď melasa, nebo šťáva z cukrové třtiny.

  • Rumy z melasy – melasa je hustý tmavě hnědý sirup s obsahem 50 % cukru a pro výrobu rumu ji používá více než 80 % výrobců.
  • Rumy ze šťávy z cukrové třtiny – takto vyrobené rumy se nazývají Agricole neboli plantážnický či zemědělský rum. Šťáva z cukrové třtiny se používá například při výrobě rumů značky Depaz. Karibský rum Depaz VSOP Réserve Spéciale vyhrál jako nejlepší Agricole rum světa v roce 2020 a Depaz XO Grande Reserve získal zlatou medaili International Spirits Challenge v roce 2021.

Depaz XO Global Wines & Spirits zdroj: global-wines.cz


Druhy rumů podle barvy
Podle barvy se rumy dělí na:

  • Světlé rumy (blanco) – je pro ně typická málo výrazná chuť a aroma. Proto se označují jako rumy bílé nebo lehké. Používají se především do míchaných drinků.
  • Zlaté rumy (oro) – své zabarvení získávají po staření ve vypalovaných dubových sudech. Mají plnější chuť a aroma v porovnání s rumy bílými. Zrají zhruba 5 let. Prémiovým zlatým rumem pocházejícím z Guatemaly je například El Pasador.
  • Kořeněné rumy (spiced) – délka zrání se pohybuje okolo 5–25 let. Přidávají se do nich ingredience v podobě extraktů koření a karamelu.
  • Tmavé rumy (dark) – mají silné aroma a chuť. Jejich barva je odrazem zrání v silně vypálených sudech. Konzumují se napřímo při pokojové teplotě. Mají silné melasové nebo karamelové tóny.

Kvalita cukrové třtiny a země původu
Kvalita cukrové třtiny se odráží na kvalitě rumu. Nejlépe se jí daří v zemích s teplým a vlhkým podnebím. Na světové produkci se drží zejména karibské země, Latinská Amerika a Filipíny. Od země původu se odvíjí i název rumu. Setkat se tedy můžete například s oblíbenými karibskými či kubánskými rumy a dalšími. Prémiovým karibským rumem je Dos Maderas, který je oblíbený pro vyvážené spojení sladké chuti sherry a rumové síly.

Dos Maderas Global Wines & Spirits zdroj: global-wines.cz

Speciály v kategorii rumů
Rum vybírejte podle svých preferencí. Sáhnout může po sladkých rumech, kterým se také říká elixír či po kořeněných, ovocných a podobně. S výběrem vám může pomoci řízená degustace rumů, kterou každý rok organizuje společnost Global Wines & Spirits. Jaké rumy patří mezi speciály?

  • Navy Strenght – rumy, které mají minimálně 54,5 % alkoholu.
  • Kořeněné a ochucené rumy – přidávají se do nich bylinky, koření nebo ovoce. Mají nižší obsah alkoholu a mohou se pít samostatně nebo se přidávají do koktejlu.
  • Limitované edice – vydávají se k různým speciálním příležitostem a výročím. Takové rumy se mohou pořizovat jako investiční.
  • Elixír – rumové elixíry obsahují menší procento alkoholu (méně než 37,5 %) a výrazně více cukru. Navíc se dochucují například medem, kořením nebo maceráty ovoce. Zástupcem rumových elixírů se může stát Remedy elixír s tóny vanilky, karamelu a medu.

Při výběru pamatujte na to, že pravý rum musí být vyrobený z cukrové třtiny. Nezapomeňte také zohlednit vaše chuťové preference i způsob, jakým chcete rum konzumovat.

Zdroje:
Inzerce