Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Hláskovací tabulka se zbaví Hitlerových úprav

Hláskovací tabulka se zbaví Hitlerových úprav
Záběry z listopadového natáčení snímku Munich (Mnichov) společnosti Netflix | zdroj: Profimedia

Německo upustí od používání hláskovací tabulky, kterou zavedli po nástupu diktátora Adolfa Hitlera k moci nacisté. Ta předchozí pro ně totiž obsahovala příliš mnoho židovských jmen.

Z iniciativy Michaela Blumeho, pověřence pro potírání antisemitismu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, se Německo od příštího podzimu na základě rozhodnutí tamního institutu pro normy (DIN) vrátí k systému hláskování, jaký se používal za meziválečné výmarské republiky.

V roce 1934 nacisté z tabulky vyřadili například "D jako David" a nahradili ho "Dorou", hlásku N nesměl zastupovat Nathan, nově to musel být Nordpol (severní pól). Podobně nežádoucím se stal Zacharias pro písmeno Z, kterého nacisté vyměnili za slovo Zeppelin. Tabulka se sice dočkala úprav v roce 1950, většina změn zavedených za Hitlera však zrušena nebyla.

Podle Blumeho na příkladu změny "Nathana na Nordpol, což se stále používá, je vidět, jak hluboce tento plán nacistů pronikl do našeho myšlení, když se nad tím nikdo ani nepozastavuje". Prezident Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster uvítal Blumeho iniciativu s tím, že "je nejvyšší čas, abychom se osvobodili od jazyka nacistů a jeho reliktů".

Za rok má vzniknout úplně nová hláskovací tabulka, kde budou jednotlivé hlásky zastupovat pravděpodobně názvy měst. Předpokládá se, že začne platit na podzim roku 2022.

Historikové rozhodnutí změnit hláskovací tabulku, které může na první pohled vypadat jako marginální byrokratické opatření, považují za důležité připomenutí temných stránek dějin Německa. Vymazání židovských jmen mohlo sloužit jako předzvěst nacistických plánů vyvraždit miliony Židů.

Adolf Hitler uspěl v místních volbách v Namibii 

Hitlerovské relikty ovšem nenajdeme pouze v Německu, ale třeba i v africké Namibii. Ve volbách do místní rady tamního regionu Oshana uspěl s 85 procenty hlasů jistý Adolf Hitler Uunona. "Jméno po tom muži mi dal otec. Zřejmě nepochopil, oč Hitlerovi šlo. Když jsem byl dítě, považoval jsem to za naprosto normální jméno. Že si chtěl Hitler podmanit celý svět, jsem pochopil až jako dospívající," řekl Uunona v rozhovoru s německým bulvárním deníkem Bild.

Na oficiální změnu jména je podle něj už pozdě, protože "Adolfe" mu říká i jeho žena. Všechny ujišťuje, že o ovládnutí světa nemá zájem. Dává přednost jménu Adolf Uunona a jako Adolf H. Uunona kandidoval za Lidovou organizaci Jihozápadní Afriky - Namibie (SWAPO), která dominuje namibijské politice. 

V Namibii, která byla do roku 1920 coby Německá jihozápadní Afrika německou kolonií, nese dodnes mnoho míst a ulic německé názvy. Po roce 1920 se stala země mandátním územím Společnosti národů pod správou Jihoafrické unie, tedy dnešní Jihoafrické republiky. Jmenovala se tehdy Jihozápadní Afrika a nezávislost získala v roce 1990. Dosud se jedná o německé nabídce odškodnění, kterou Namibie prozatím odmítla s tím, že je třeba ji přehodnotit. Jde o kompenzaci za tragédii, kdy Němci v letech 1904 až 1908 vyvraždili desítky tisíc příslušníků etnických skupin Hererů a Namaů. Někteří historikové to označují za první genocidu 20. století.

Zdroje: