Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Havaj sužují ničivé požáry, čeští občané jsou mimo nebezpečí

Havaj sužují ničivé požáry, čeští občané jsou mimo nebezpečí
Následky ničivých požárů na Havaji - Lahaina | zdroj: Profimedia

Na havajském ostrově Maui zasaženém požáry je podle informací českého ministerstva zahraničí 12 českých občanů, všichni jsou mimo nebezpečí. Turistům mířícím na Havaj ale MZV doporučuje sledovat situaci na webu ostrovů. Požárem je zasažena i část hlavního havajského ostrova, tam ale nebezpečí v turistických oblastech nehrozí.

Úřad je v kontaktu s honorární konzulkou na Honolulu, která je v telefonickém spojení s blízkými českých občanů a poskytuje jim informace. Situaci na ostrovech komplikují výpadky mobilní sítě.

Havajské úřady dnes oznámily, že počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 53, shořelo zřejmě až 1700 budov. Podle havajského úřadu pro cestovní ruch se od úterý podařilo z ostrova Maui evakuovat již 14 000 turistů.

Podle mluvčí MZV Mariany Wernerové požáry nezasáhly turistické resorty a daří se je lokalizovat. Poničeny jsou však mimo jiné věže pro přenos mobilního signálu a kvůli větru může být ohněm dál ohrožena většina závětrných oblastí. Zasažené lokality jsou zcela uzavřené a bez elektřiny.

Škody na majetku se podle místních úřadů vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.

Na Maui, který je s rozlohou přes 1800 kilometrů čtverečných po Havaji druhým největším z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku, vypukly tři požáry v úterý večer. Silný vítr na ostrově napomáhal šíření plamenů a ztěžoval práci záchranným složkám. Požár způsobil exploze na čerpacích stanicích a v přístavních skladech pohonných hmot a ničil i lodě kotvící u pobřeží. Plameny se rozšířily tak rychle, že někteří obyvatelé museli před živlem prchat do oceánu.

Nejvíce postiženo bylo město Lahaina na západě ostrova, kde plameny podle leteckých záběrů zničily celé čtvrti, včetně historického centra. Podle úřadů je požár, který zasáhl Lahainu, nyní pod kontrolou z 80 procent. Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou ze 70 procent. Třetí požár zasáhl kopce ve střední části ostrova.

Zdroje: