Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Von der Leyenová slíbila Slovinsku 400 milionů eur na obnovu po povodních

Von der Leyenová slíbila Slovinsku 400 milionů eur na obnovu po povodních
Ursula von der Leyenová a Robert Golob | zdroj: Profimedia

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes při návštěvě povodněmi postiženého Slovinska slíbila prostředky na obnovu země. Ještě letos dostane Slovinsko z unijního fondu solidarity 100 milionů eur (2,4 miliardy korun), trojnásobek pak příští rok, uvedla na tiskové konferenci na louce v zatopené oblasti von der Leyenová.

Slovinský premiér Robert Golob, který do oblasti přiletěl vrtulníkem společně s ní, vyzdvihl evropskou solidaritu a mechanismus pomoci.

Plán na okamžitou pomoc Slovinsku i dlouhodobou rekonstrukci a investice lze čerpat celkem ze tří zdrojů, uvedla šéfka komise. Zmiňovaných 400 milionů eur (9,7 miliardy Kč) půjde z fondu solidarity a Evropská unie potřebuje dostat od Lublaně odhad škod. Slovinsko navíc do konce srpna může požádat o půjčku až 2,7 miliardy eur z programu na obnovu next generation EU. Třetí možností je změnit plány na využití prostředků z dříve přidělených kohezních fondů, uvedla von der Leyenová.

„Více než 10 000 domů bylo zaplaveno a více než 10 000 rodin je v nouzi,“ řekl Golob a zdůraznil, že pomoc přijde rychle.

Na cestě von der Leyenovou doprovází evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič, který pochází se Slovinska. Delegace Evropské komise a slovinské vlády nejprve dopoledne jednala v Lublani, poté společně navštívili nejhůře postižené oblasti.

„Slovinsko je známé jako slunná strana Alp, ale za jediný den se vaše idylická krajina proměnila v peklo plné vody a bahna,“ řekla šéfka komise v projevu ke slovinským zákonodárcům. „Je to národní a evropská tragédie,“ dodala a zmínila šest obětí povodní, které jsou svým rozsahem nejhorší v dějinách země.

Von der Leyenová vyzdvihla „skvělou koordinaci“ záchranných prací, techniku poskytnutou osmi členskými státy EU i solidaritu místních. „Neúnavné úsilí přineslo naději tam, kde bylo jen bahno,“ řekla šéfka komise na půdě parlamentu.

Zdroje: