Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Frekvence opakované nákazy covidem-19 zůstává nízká

Frekvence opakované nákazy covidem-19 zůstává nízká
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V Česku se opakovaně nakazilo koronavirem a mělo příznaky onemocnění covid-19 celkem 2089 lidí. Od poslední zprávy zveřejněné zhruba před měsícem jejich počet vzrostl zhruba o 60. Od začátku epidemie loni v březnu do konce letošního července se přitom nákaza potvrdila u 1,66 milionu lidí. Frekvence výskytu opakovaných onemocnění s příznaky je i nadále velmi nízká, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Vzhledem k nízkému počtu nových případů nemoci covid-19 v letních měsících se i počet reinfekcí zvyšuje jen mírně. Opakovaná nákaza, kdy lidé měli v obou případech příznaky nemoci, se za celou dobu epidemie prokázala u 1268 žen a 821 mužů. Podle SZÚ všechny uvedené případy dohromady představují méně než půl procenta ze všech pacientů v riziku. Za ty se považují lidé, u kterých od první nemoci uplynulo více než 60 dní.

Reinfekce se týkají lidí všech věkových kategorií, medián věku je 40 let. Interval mezi první a druhou nemocí byl v rozmezí od 61 do 462 dní. „Medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 133 dní,“ uvedl Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Hygienici kvůli deltě přísněji hodnotí kontakty nakažených

Hygienici kvůli nakažlivější variantě delta koronaviru zpřísnili parametry rizikového kontaktu. Při trasování nakažených za rizikový považují i takový kontakt, který byl kratší než 15 minut a na větší vzdálenost než dva metry. Už také úplně neberou v potaz, zda měli lidé respirátor, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Nařizované karantény se ovšem netýkají očkovaných.

Varianta delta podle dat SZÚ v Česku v posledních týdnech dominuje. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se při trasování zvažuje, že delta se snáze šíří vzduchem. „Kontakty jsou vyhodnocovány trošku přísněji. Pokud je kontakt v uzavřené místnosti, tak už opravdu se neptáme, jestli to byl metr a půl, dva metry, a samozřejmě dáváme čtrnáctidenní karanténu,“ uvedla. Karanténa pak musí být ukončena negativním testem PCR.

Nakažlivější nové varianty koronaviru postupně vytlačují ty méně nakažlivé. Původní variantu, která se v ČR začala objevovat loni v březnu, nahradila postupně kolem přelomu roku varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Od června se v Česku začala šířit delta, která byla původně označovaná jako indická. Podle SZÚ je delta v posledních týdnech ve zhruba 95 procentech z kontrolovaných pozitivních testů a zvyšuje se zastoupení subvariant označovaných delta plus.

Potvrzených případů koronaviru v Česku v pondělí přibylo 206, zhruba stejně jako před týdnem. V minulém týdnu byl nejvyšší přírůstek 299 případů v úterý. Reprodukční číslo se třetí den po sobě drží těsně pod hodnotou jedna, což ukazuje zpomalování epidemie. Údaj udává, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí koronavirem dalších lidí. Dokončené očkování proti nemoci covid-19 má v Česku víc než 5,5 milionu lidí.

Izrael ohlásil nejvyšší bilanci nakažených od února, skoro 10 000 za den

V Izraeli v pondělí přibylo přes 9800 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší číslo od února. Nebývale vysoký je v zemi i podíl pozitivních testů na virus SARS-CoV-2, kterých je nyní 6,6 procenta. Celkový počet případů nákazy od začátku pandemie překročil hranici jednoho milionu. Izrael dnes rozšířil věkovou hranici pro očkování třetí dávkou, přihlásit se mohou lidé už od 30 let.

Infikovaných v Izraeli přibývá velmi rychlým tempem a denní bilance z pondělí je druhá nejvyšší vůbec. Více nakažených úřady registrovaly jen letos v půlce ledna, kdy jich bylo přes 10 000. Aktivních případů nákazy je v současnosti přes 72 000, ještě na začátku června to bylo méně než 200, upozornil deník The Jerusalem Post.

Izrael, který má přes devět milionů obyvatel, patří k premiantům v rychlosti očkování proti covidu-19. Dvě dávky vakcíny dostalo 5,45 milionu lidí, 1,57 milionu osob má dokonce už tři dávky očkování. Izrael začal třetí dávkou očkovat v srpnu lidi starší 60 let a postupně tuto hranici snižoval. Nově ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že se mohou nechat přeočkovat už lidé od věku 30 let. Ve své statistice uvedlo, že zhruba jeden milion lidí se dosud k očkování nedostavil, třetinu neočkovaných tvoří Arabové, dalších 17 procent pak ultraortodoxní židé z komunity charedim.

Zdroje: