Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Francouzští poslanci jedou na 'zakázaný' Krym. Chtějí se 'pobavit s lidmi'

Francouzští poslanci jedou na 'zakázaný' Krym. Chtějí se 'pobavit s lidmi'
Krym se zapsal do učebnic dějepisu dávno před ruskou anexí už za druhé světové války jaltskou konferencí | zdroj: Profimedia

Desetičlenná delegace francouzských poslanců a senátorů míří na Krym. Jejich návštěva území anektovaného před časem Ruskem, která začíná ve čtvrtek, vyvolala bouřlivé reakce. Francouzští politici se brání, že jde o jejich soukromou iniciativu a jedou tam proto, aby se pobavili s místními obyvateli. 

"Chceme pochopit, jak tam žijí lidé," vysvětlil ruskému deníku Kommersant člen zahraničního parlamentního výboru Thierry Mariani, který shodou okolností spolupředsedá Asociaci francozsko-ruského dialogu.

V desetičlenné delegaci jsou podle jeho slov zástupci širokého politického spektra, od lidí Nicolase Sarkozyho, přes centristy a zástupce levice.

Francouzi si chtějí popovídat s obyvateli Jalty a Sevastopolu, sejdou se ale i s představiteli krymského vedení. Po cestě se také zastaví v Moskvě, kde si popovídají s předsedou ruského parlamentu Sergejem Naryškinem.

Rusové jsou z příjezdu francouzské delegace nadšení. Předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov to dokonce označil za "průlom". Ukrajinci jsou naopak naštvaní. Ukrajinská agentura UNIAN píše, že Francouzi nepožádali Kyjev o svolení, zda smí jet na Krym či ne. Ukrajinští politici francouzské delegaci hrozí, že její cesta nezůstane bez následků.

Napjatá atmosféra panuje i na francouzské politické scéně. Rozhodnutí desetičlenné skupiny považuje francouzské ministerstvo zahraničí za porušení mezinárodního práva, jak uvedl mluvčí resortu Romain Nadal. Vláda jí ale v cestě může jen těžko zabránit vzhledem k tomu, že jde o soukromou aktivitu politiků.

Zdroje:
Novaja Gazeta, Kommersant