Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Noční vlci jsou 'neziskovka tříbící morálku'. Na Krymu postaví vlastenecké centrum

Noční vlci jsou 'neziskovka tříbící morálku'. Na Krymu postaví vlastenecké centrum
Noční vlci jsou známí svým blízkým vztahem s prezidentem Vladimirem Putinem | zdroj: Profimedia

Ruský motorkářský klub Noční vlci plánuje postavit v krymském Sevastopolu rozsáhlé multifunkční sportovně-vlastenecké centrum adrenalinových sportů. Protože ho město považuje za neziskovou organizaci rozvíjející morálku národa, dalo jim pozemek do pronájmu téměř zadarmo. 

Proputinovští motorkáři dostali do pronájmu 267 hektarů půdy na vrchu Gasfort ve čtvrti Bakalava za roční nájemné 1,4 milionu rublů (zhruba 670 tisíc korun), a to na dobu deseti let. Jenže pozemky o ploše více než tří set fotbalových hřišť mají reálnou hodnotu 1,4 miliardy rublů (670 milionů korun), jak upozornil slovenský DenníkN s odkazem na ruský web slon.ru a Rádio Svobodná Evropa.

Primátor města  Sergej Meňajlo a poslanci na výši nájmu nevidí nic špatného. Noční vlci jsou totiž podle smlouvy o pronájmu "mládežnická nezisková sociálně orientovaná organizace", který dbá o "popularizaci zdravého životního stylu, zlepšení morálního a psychického stavu obyvatel, rozvíjení fyzické kultury a sportu, o vlasteneckou a o vojensko-vlasteneckou výchovu".

To poslancům ke slevě 99,9 procenta jako argument stačilo. Snad jediným omezením je, že budovy, které na pozemku postaví, nesmí zabrat víc než procento celé plochy. Co vše si tam však postaví, je na nich – povoleny mají i hotely, restaurace či obchody.

Zajímavostí je, že půda pro klub, který podporoval ruskou anexi Krymu, pochází ze znárodněného majetku oligarchy Vadima Novinského. Ten jako poslanec v Sevastopolu hlasoval proti připojení k Rusku, následně dostal zákaz vstupu na poloostrov a pozemky i firma Smart Holding Group mu byly znárodněny, připomíná DenníkN.

Zdroje:
dennikn.sk