Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Firmy senátora Valenty vlastnící Synot připravují arbitráž proti českému státu

Firmy senátora Valenty vlastnící Synot připravují arbitráž proti českému státu
Senátor a majitel Synotu Ivo Valenta | zdroj: Profimedia

Kyperské firmy vlastněné senátorem Ivo Valentou, které ovládají loterijní holding Synot, se chystají na mezinárodní arbitráž proti českému státu. Valenta to uvedl v Otázkách Václava Moravce. Mělo by jít o spor o povolení provozování videoloterijních terminálů. 

Podle Valenty lze ještě tyto kroky ještě pozastavit. O jakou částku se firma Synot soudí, ale odmítl sdělit. Ve sporu jde o povolení na provozování videoloterijních terminálů, která začalo ministerstvo financí rušit po rozhodnutích Ústavního soudu z let 2011 a 2013.

Licence ministerstvo od roku 2004 vydávalo až na deset let, po verdiktech ústavních soudců ale začalo vycházet vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území samy regulovat a herny vykázat. Provozovatelé terminálů si tak nyní nárokují údajný ušlý zisk. 

"Cesta k diskuzi je vždycky. My říkáme jen, nechte dojet licence pro Synot do roku 2017," uvedl dnes Valenta. Zároveň ale upozornil na to, že zástupci těchto kyperských firem přijeli nedávno na české ministerstvo financí (MF) k dohodnutému jednání o smíru, ale jeho pracovníci je vůbec nepřijali.

Půjde zřejmě o stamiliony

"To se ještě nikdy nestalo, že by stát nepřijal zástupce firmy, která přijela jednat o nějakém smíru nebo vysvětlit si pozice. Takovou chybu nemůže úředník udělat. Mám pocit, že ministr financí (Andrej Babiš) doteď o této věci neví," podotkl Valenta.

Lidové noviny v dubnu napsaly, že ve sporu firmy požadují odškodné stovky milionů korun. "Jde o společnosti WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited, které na území České republiky investovaly prostřednictvím společností náležejících do skupiny Synot. Dle tvrzení žalobců se výše požadovaného odškodného bude pohybovat ve stovkách milionů korun," řekl tehdy deníku mluvčí ministerstva Radek Ležatka. 

Valenta založil skupinu Synot s otcem a bratrem v roce 1991. Zpočátku se zaměřila na provozování výherních automatů, nyní podniká i v dalších oblastech. Její vrcholový management sídlí na Kypru. Valenta vedle byznysu vstoupil i do politiky, když byl loni na podzim zvolen senátorem za Uherskohradišťsko. 

Zdroje: