Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Whisky a 12 doutníků denně. Nejstarší válečný veterán USA oslaví 109 let

Whisky a 12 doutníků denně. Nejstarší válečný veterán USA oslaví 109 let
Richard Overton (uprostřed) oslaví 11. května 109 let, je nejstarším americkým válečným veteránem | zdroj: Profimedia

Nejstarší americký veterán z druhé světové války Richard Overton v pondělí oslaví 109 let. Jeho receptem na dlouhověkost je sklenička whisky k ranní kávě, kouření až 12 doutníků denně a pravidelný pohyb.

Overtonovi, který žije texaském Austinu, přátelé připravili oslavu už 3. května a kromě jeho oblíbeného pití a whisky na ní nechyběly hamburgery a mléčné koktejly. "Whisky je dobrý lék, udržuje svaly jako za mlada. Občas si ji se sodou dám i večer," řekl televizní stanici Fox News s tím, že nebere žádné léky a doutníkům holduje už od 18 let.

Pozornosti a oslavy si váží. "Dostal jsem mnoho dopisů a blahopřání. Moc si je užívám a doufám, že ještě nějaký čas budu," podotkl.

Overton se narodil 11. května 1906 a za války sloužil v jižním Pacifiku. Tak vysoký věk by mu ale nikdo nehádal. Možná proto, že i nadále chodí bez pomoci hole a v ničem se neomezuje. Podle stanice Fox se nezalekne ani prořezávání větví stromů a pomáhá s koňmi, jen nikdy nesleduje televizi.

Co však přesně za jeho vitalitou a dlouhověkostí stojí, sám neví. "Na to se musíte zeptat Boha. To on na mě dává pozor," prohlásil.

Zdroje:
businessinsider.com