Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Fidel Castro přirovnal představitele NATO k nacistům

Fidel Castro přirovnal představitele NATO k nacistům
Vůdce kubánské revoluce Fidel Castro | zdroj: Profimedia

Co článek z pera vysloužilého vůdce kubánské revoluce Fidela Castra, to perla. V textu, který vyšel na portálu Cubadebate, přirovnal členy Severoatlantické aliance k nacistům. Politika Spojených států a Evropské unie podle něj v nejbližší době docela zkrachuje, dolar a euro se dostanou pod nadvládu čínského jüanu a ruského rublu. 

"Mnozí se diví, když slyší, jak se někteří představitelé NATO vyjadřují ve stylu nacistických SS," napsal Castro. Stejně jako se "impérium Adolfa Hitlera založené na chamtivosti stalo potupnou kapitolou dějin", tamtéž podle něj směřuje i NATO, které podporuje agresivní a buržoazní vlády. Aliance ze sebe dělá vlastnoručně frašku, tvrdí vysloužilý kubánský politik.

Castro v novém textu rovněž varuje, že svět směřuje k třetí světové válce. A pokud by propukla, hrozil by podle něj zánik naší civilizace.  

S nostalgií také vzpomíná na Sovětský svaz, který se "dělil o technologie s řadou slabých a méně rozvinutých národů – neodvratných obětí koloniálního zneužívání".

Osmaosmdesátiletý Castro s chutí a pravidelně kritizuje západní svět. Nedávno se Spojeným státům a Evropě vysmál, že podcenily Rusko

Zdroje: