Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Fico šokuje: Dotujeme Romy a oni se jen množí. Takže konec

Fico šokuje: Dotujeme Romy a oni se jen množí. Takže konec
zdroj: Mediafax

Nezaměstnaní kriminálníci a ti, kdo si nehledají práci, by v budoucnosti na Slovensku dostávali místo peněžitých dávek potraviny. Plánuje to nový slovenský premiér Robert Fico. Podle slovenských médií tak chce Fico řešit soužití s Romy. Český ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se k zavedení podobných opatření nechystá - stačí prý jeho sociální karta.

To, že nová sociálnědemokratická vláda Roberta Fica chce na Slovensku místo peněz „vyplácet“ naturálie, přinesl ze slovenského deníku SME server Ihned.cz. Ten tvrdí, že podle slovenského deníku jde o součást širšího plánu, jakým chce Ficova vláda řešit problematiku slovenských Romů.

Naturálie místo peněz

„Podle plánu by lidé na podpoře, kteří se dopouštějí trestných činů a přestupků, nebo se nesnaží najít si práci, v budoucnu nebrali státní sociální dávky v penězích, ale v potravinách či jiných základních životních potřebách,“ informuje server.

"Je přirozené, že každý, kdo se chová slušně, má víc výhod než ti, kteří se slušně nechovají," odůvodňuje podle Ihned.cz návrh pro deník SME budoucí slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Peníze způsobují populační explozi Romů

A budoucí slovenský sociálnědemokratický premiér Fico jde ještě dál a netají se tím, že opatření jsou namířena proti tamějším Romům. „Prohlásil například, že příjmy ze státních sociálních dávek způsobují populační explozi Romů a že se bojí jejich politického vlivu,“ informuje Ihned.cz.

Server v té souvislosti cituje Fica z rozhovoru pro další slovenský deník Pravda: „Máme obce, kde nám tak prudce stoupá počet romských spoluobčanů. Najednou zjišťujeme, že budou moct volit vlastní primátory, vlastní starosty.“

Zmíněný deník Pravda pak podle serveru informoval, že na nedělní přednášce na univerzitě v Bratislavě Fico dokonce prohlásil, že na evropské úrovni musí dojít k ústupkům z hlediska rozsahu lidských práv, aby bylo možné romský problém vyřešit.

Brusel Slovensko varoval černou listinou

Když totiž prý svá nestandardní opatření představil v Bruselu, řekli mu: „Udělejte to jako malá země a v tom okamžiku jste na černé listině zemí EU, které porušují lidská práva," cituje z deníku server Ihned.cz.

Sociálnědemokratický stínový ministr práce ČSSD Zdeněk Škromach pro ParlamentníListy.cz v reakci na plány „sesterské“ strany na Slovensku připomněl, že i z hlediska historického je u našich sousedů romská problematika daleko složitější než u nás.