Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 19°C Zataženo

Fico: Slovensko má jiné problémy než Ukrajinu; k řešení nelegální migrace bude třeba použít sílu

Fico: Slovensko má jiné problémy než Ukrajinu; k řešení nelegální migrace bude třeba použít sílu
Robert Fico na povolební tiskové konferenci | zdroj: TASR / Profimedia

Předseda vítězné strany v sobotních předčasných parlamentních volbách na Slovensku Robert Fico řekl, že se bude ucházet o funkci premiéra v nové vládě. Jednání o složení kabinetu chce ale zahájit až poté, co dostane od prezidentky pověření. Případné partnery pro vládní spolupráci neuvedl.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že v pondělí pověří vítěze parlamentních voleb sestavením nové vlády. 

Dnes sme sa prebudili do zmeny, ktorú priniesli predčasné parlamentné voľby. Boli slobodné, demokratické a vytvorili...

Zveřejnil(a) Zuzana Čaputová dne Neděle 1. října 2023

V souvislosti se svým odmítavým postojem k vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské invazi, trojnásobný ministerský předseda Fico řekl, že stanoviska jeho strany jsou neměnná a že Slovensko má jiné problémy než Ukrajinu.

„Budu se ucházet jako předseda vítězné strany o pozici předsedy vlády. Bylo by to zklamání pro lidi, pokud bych řekl něco jiného,“ řekl Fico novinářům dnes odpoledne, kdy poprvé veřejně hodnotil výsledky voleb.

Podle výsledků voleb by Směr-SD k vytvoření většiny v parlamentu potřeboval dva další partnery. Do sněmovny se dostalo celkem sedm formací. Některé z nich spolupráci s Ficovou stranou odmítají, a to včetně liberálního hnutí Progresivní Slovensko, které ve volbách skončilo na druhé místě. Podle Fica by jednání ohledně programu příští vlády mohla trvat zhruba dva týdny.

Fico řekl, že zahraničně-politická orientace Slovenska se nebude měnit. „Nelíbí se mi, že Evropská unie nemá na některé věci vlastní názor, že je ve vleku Spojených států. Nelíbí se nám, že Evropská unie není mírový projekt,“ prohlásil zároveň.

Směr-SD nadále odmítá vojenskou pomoc Ukrajině. „Neměníme nic na tom, že jsme připraveni Ukrajině pomáhat humanitárně, při obnově samotného státu, ale náš názor na vyzbrojování Ukrajiny znáte,“ uvedl. Dodal, že Směr-SD chce prosazovat zahájení mírových jednání ohledně konfliktu na Ukrajině, která se od loňského února brání ruské agresi.

K řešení nelegální migrace je podle Fica třeba použít sílu. Jedno z prvních rozhodnutí nové slovenské vlády, pokud se jeho strana stane součástí vládní koalice, bude obnovení kontrol na zelené hranici s Maďarskem. Slovensko je pro migranty tranzitní zemí při jejich snaze dostat se do západní Evropy.

Směr-SD by po příchodu do nové vlády podle Fica také vyměnil policejního prezidenta a šéfa elitní složky prokuratury. Policie a úřad speciální prokuratury vyšetřují například různé kauzy z doby předchozího dlouholetého vládnutí Směru-SD. Fico vyšetřování těchto případů opakovaně zpochybňoval. Podle tisku v těchto kauzách byly již odsouzeny čtyři desítky lidí a další osoby čelí stíhání.

Slovenský expremiér Pellegrini neřekl, ke které straně se po volbách přikloní

Peter Pellegrini, předseda strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD), která je po sobotních parlamentních volbách na Slovensku třetí nejsilnější stranou v zemi, v dnešní televizní diskusi stanice Markíza neřekl, zda se přikloní k povolební spolupráci s vítěznou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD), nebo s druhým v pořadí, liberálním hnutím Progresivní Slovensko (PS). Z výsledků hlasování vyplývá, že právě postoj Hlasu-SD bude pro povolební vyjednávání klíčový. Směr-SD dnes svého zástupce neposlal nejen do debaty Markízy, ale ani do následné televizní diskuse ve veřejnoprávním Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

„Myslím, že Slovensko se nedozví výsledek dnes ani zítra, budou to dny jednání. Situace není dramatická, abychom za 48 hodin museli jednání ukončit,“ řekl Pellegrini, který ještě v kampani prohlásil, že programově má jeho strana blíže ke Směru-SD. Pellegrini před odchodem ze Směru-SD v roce 2020 dlouhá léta působil v této straně a v letech 2018 až 2020 byl premiérem.

Pellegrini dnes uvedl, že stabilnější by byla koalice složená ze tří stran než čtyřčlenná koalice. Většinu ve sněmovně by měly Směr-SD a Hlas-SD v případě, že by ke spolupráci získaly jednu další stranu, například nacionalistickou Slovenskou národní stranu. Taková koalice by ve 150členném parlamentu měla 79 zástupců. Na vytvoření většinové vlády bez Směru-SD (42 poslanců) by Hlas-SD se svými 27 poslanci potřeboval nejméně další tři strany.

„Uděláme všechno, aby vládní většina vznikla. Pokud bychom nechali Slovensko v patu, byla by to pro Slovensko tragédie,“ řekl pak Pellegrini v diskusi RTVS. Dodal, že na tahu při povolebních jednáních je vítěz voleb a že Hlas-SD nechce opakování chyb z minulosti.

Zdroje: