Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Fiala si od špiček EU vysloužil poplácání po zádech za úspěšné předsednictví

Fiala si od špiček EU vysloužil poplácání po zádech za úspěšné předsednictví
Ursula von der Leyenová, Petr Fiala a Charles Michel | zdroj: Profimedia

České předsednictví v Radě EU bylo velmi aktivní a angažované a náš obdiv patří českému premiérovi Petru Fialovi i jeho týmu v Bruselu a v Praze. Na závěrečné tiskové konferenci po jednodenním summitu EU to ve čtvrtek večer řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že Evropa má vůči Česku dluh vzhledem k jeho práci za posledního půl roku.

Česko přebíralo předsednictví uprostřed ruské invaze na Ukrajinu a na počátku energetické krize, a přesto se mu podařilo dosahovat kompromisů, postupovat jednotně a pokračovat v pomoci Kyjevu, zhodnotil české půlroční působení ve vedení Rady EU Fiala. Dodal, že vždy nešlo o jednoduchá jednání, ale společně se je pokaždé podařilo dotáhnout do konce. Český premiér na závěr poděkoval von der Leyenové i Michelovi a popřál úspěšné předsednictví Švédsku, které se ho ujme 1. ledna.

„Celé předsednictví představovalo velkou výzvu,“ uvedl Fiala na dotaz co považoval za nejtěžší moment. Za citlivé označil například vyjednávání s Maďarskem.

Von der Leyenová vyzdvihla „excelentní spolupráci“ s Českem a uvedla, že Evropa má vůči němu dluh kvůli práci, které odvedlo. „Neměli jsme žádné pochyby o tom, že Češi budou dobří,“ prohlásil Michel, který následně ocenil způsob, jakým čeští představitelé během předsednictví jednali, aby ochránili jednotu a důvěryhodnost EU. „Vždycky jsme si mysleli, že Česko je úžasné, a posledních šest měsíců ukázalo, že je ještě úžasnější,“ dodala von der Leyenová.

Čtvrteční vrcholné jednání bylo posledním summitem během končícího českého předsednictví EU. Velvyslanci unijních zemí se na něm shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku. V pořadí devátá sada postihů zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu má mimo jiné omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely. Státům Evropské unie se podařilo také schválit složitě dojednaný kompromis ohledně přístupu Maďarska k unijním fondům, finanční podpory Ukrajiny v příštím roce a zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace.

Výsledek čtvrtečních jednání na tiskové konferenci ocenil také Fiala. „Tento jednotný postup potvrzuje dnes schválený balíček obsahující makrofinanční pomoc Ukrajině a devátý sankční balíček,“ řekl Fiala. „Snad ještě více času, práce a pozornosti jsme museli věnovat ekonomickým dopadům války, obzvláště rostoucím cenám energií, které se v různé míře, ale bez výjimky, dotkly všech občanů členských zemí,“ dodal.

Poslední klíčový krok bude podle předsedy české vlády učiněn v pondělí na zasedání ministrů energetiky, kde by patrně mělo být přijato omezení cen plynu. Fiala na tiskové konferenci uvedl, že dnes bylo ve vyjednávání dosaženo výrazného posunu, i když k výsledné shodě bude zapotřebí ještě několika kompromisů.

Zdroje: