Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Česko by mohlo v zastropování cen plynu Němce přehlasovat, Fiala dává přednost shodě

Česko by mohlo v zastropování cen plynu Němce přehlasovat, Fiala dává přednost shodě
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česko by v roli předsedající země Evropské unie mohlo v pondělí na Radě EU pro energetiku přikročit k přehlasování ostatních členských států v otázce zastropování cen plynu. Na brífinku v Bruselu to dnes naznačil český premiér Petr Fiala. Doufá ale, že dohody bude dosaženo shodou a o stanovení maximálních cen plynu nebude nutno rozhodnout na základě kvalifikované většiny. Jednou ze zemí, která omezení cen plynu odmítá, je Německo.

„Pokud shody nebude dosaženo, pak budeme muset postupovat v souladu se všemi principy a pravidly, na kterých EU stojí,“ řekl Fiala na dotaz Deníku N, zda bude nutné přistoupit k přehlasování Německa v otázce zastropování cen plynu. Všechny země by ale v takto citlivé záležitosti upřednostnily dosažení shody, která je blízko, uvedl Fiala.

„Probíhají jednání, jsme poměrně blízko k tomu cíli,“ řekl Fiala. „Je to ale tak citlivá věc, že všichni preferují dosažení dohody, se kterou budou všechny země srozuměny, a to je i pozice, kterou preferuji já,“ dodal premiér.

Evropský blok se již od léta snaží najít shodu na parametrech mechanismu, jenž by předešel výraznému zdražování plynu, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

„Naší snahou musí být najít mechanismus, jakým zabráníme těm obrovským výkyvům cen plynu a jak zabráníme tomu, abychom se dostávali do situace, se kterou si těžko mohou poradit domácnosti zemí Evropské unie a také firmy,“ dodal Fiala.

Ke schválení mechanismu by stačila kvalifikovaná většina 15 států představujících 65 procent obyvatel EU, české předsednictví se ale pokouší získat souhlas všech zemí.

V srpnu šplhaly ceny plynu krátce i přes 300 eur (asi 7320 Kč) za megawatthodinu (MWh), což vedlo řadu členských zemí k zavedení vlastních nákladných opatření na podporu domácností a firem.

V úterý se země Evropské unie po více než osmihodinovém jednání opět nedokázaly shodnout na podmínkách omezení cen plynu. Český ministr průmyslu Jozef Síkela, který schůzku zástupců unijních vlád vedl, ale jako obvykle prohlásil, že jednání ministrů energetiky přineslo sblížení postojů. Eurokomisařka Kadri Simsonová konstatovala, že všechny země ukázaly vůli ke kompromisu.

Zdroje: