Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil v Luhanské oblasti

Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil v Luhanské oblasti
Nad dobytým Lysyčanskem zavlála ruská a sovětská vlajka | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na dnešní schůzce Putinovi oznámil, že ruské síly převzaly kontrolu nad Luhanskou oblastí, která spolu se sousední Doněckou oblastí tvoří ukrajinský průmyslový region Donbas. Šojgu Putinovi řekl, že operace byla dokončena v neděli, když ruské jednotky obsadily město Lysyčansk.

Putin řekl, že vojenské jednotky, které se účastnily aktivních bojových akcí a dosáhly v Luhanské oblasti vítězství, by si teď měly odpočinout a zvýšit svoji bojeschopnost. Kreml nazývá invazi na Ukrajinu speciální vojenskou operací, jejímž cílem je mimo jiné Ukrajinu zbavit nacistického vedení.

„Ozbrojené síly Ruské federace pokračují v plnění speciální vojenské operace,“ uvedl Šojgu. Dodal, že ukrajinská armáda ztratila za přibližně dva týdny bojů o Lysyčansk množství techniky a na 5500 vojáků, z toho přes 2000 jich podle něj padlo. Ztráty ve vlastních řadách ruský ministr obrany nezmínil.

Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však minulý měsíc oznámil, že každý den umírá na frontě 100 až 200 ukrajinských vojáků. Celkovou bilanci padlých Ukrajinců v boji neposkytl.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že Rusko se nyní téměř jistě soustředí na dobytí Doněcké oblasti, jejíž velká část zůstává pod kontrolou ukrajinských sil. Za velmi nepravděpodobné pokládá, že by se v nadcházejících týdnech změnil dosavadní vyčerpávající způsob bojů o Donbas.

Putin označil dobytí celého Donbasu klíčovým cílem války na Ukrajině, která trvá už více než čtyři měsíce. Moskvou podporovaní separatisté na Donbasu bojují s ukrajinskými silami od roku 2014, kdy po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym vyhlásili nezávislost na Kyjevu. Rusko formálně uznalo samozvanou Luhanskou lidovou republiku (LNR) a Doněckou lidovou republiku (DNR) několik dní před 24. únorem, kdy zahájilo invazí na Ukrajinu.

Zdroje: