Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Několik Čechů se obrátilo na velvyslanectví v Tel Avivu s žádostí o repatriaci

Několik Čechů se obrátilo na velvyslanectví v Tel Avivu s žádostí o repatriaci
Izrael útočí v Gaze na cíle Hamásu | zdroj: Profimedia

České velvyslanectví v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky Čechů, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Úřad je v kontaktu s partnery v Evropské unii, navzájem se informují o případných evakuačních letech z Izraele, na který v sobotu ráno zaútočili palestinští radikálové. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) je v kontaktu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS), s variantou samostatného repatriačního letu do ČR počítají jako se záložní, dodal Drake.

„V Drozdu je aktuálně 162 Čechů, což je pokles oproti včerejšímu večeru, což značí, že se Čechům daří odlétat zpět do vlasti komerčními lety. Jsme v kontaktu s partnery v Evropské unii a navzájem se informujeme o případných evakuačních letech,“ poznamenal Drake. „Naši ambasádu v Tel Avivu oslovily s žádostí o aktivní repatriaci jednotky lidí,“ dodal.

Kvůli současnému dění v Izraeli letecké společnosti po celém světě zrušily a průběžně ruší desítky letů do izraelských měst, což platilo i pro spoje mezi Prahou a Tel Avivem.

Maďarsko v noci na dnešek evakuovalo z Izraele 215 lidí. Evakuaci svých občanů zahájilo i Polsko, první letadlo s přibližně 120 lidmi přistálo ve Varšavě dnes brzy ráno. Bulharsko v neděli odvezlo leteckým speciálem z Izraele 90 svých občanů.

Několik mezinárodních leteckých dopravců pozastavilo lety do Tel Avivu a uvedlo, že před jejich obnovením čekají na zlepšení bezpečnostních podmínek.

Kvůli útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael pozastavuje Rakousko platby v rámci humanitární pomoci určené Palestincům. Oznámil to dnes šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Jde o projekty, na něž Rakousko plánovalo vydat asi 19 milionů eur (přes 465 milionů korun). Kromě toho si rakouské ministerstvo zahraničí předvolalo íránského velvyslance, jehož země podporuje hnutí Hamás. Platby na podporu palestinských území pozastavilo také Německo, které ohlásilo revizi příspěvků.

Drake na dotaz ČTK uvedl, že palestinská území nejsou českou rozvojovou prioritou. „Máme tam jen konkrétní projekty, které jsme schopni monitorovat a které jsou zacíleny zejména na oblast zdravotnictví,“ konstatoval.

Ministerstvo zahraničí stále neregistruje žádné oběti mezi českými občany po útocích palestinských radikálů v Izraeli. Na dnešním briefingu před odletem do Ománu na dvoudenní ministerské jednání EU a Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Domnívá se také, že řada členských států EU bude chtít otevřít debatu o financování programů EU v Palestině.

Zdroje: