Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a před Oscary dál sbírá ocenění

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a před Oscary dál sbírá ocenění
zdroj: Universal Pictures

Historický snímek Oppenheimer o fyzikovi považovaném za otce jaderné bomby ovládl letošní ceny britské filmové akademie (BAFTA), když získal ocenění pro nejlepší film a jeho tvůrci zvítězili také v šesti dalších kategoriích. Režisér Christopher Nolan si odnáší cenu za nejlepší režii a Cillian Murphy, který ztvárnil hlavní postavu Roberta Oppenheimera, je nejlepším hercem v hlavní roli.

Tříhodinové drama tak pokračuje v úspěšném tažení sezonou filmových ocenění, která vyvrcholí za necelý měsíc udílením Oscarů. Na ceny americké filmové akademie jsou jeho autoři nominovaní ve 13 kategoriích. Na kontě přitom už mají mimo jiné pět Zlatých glóbů.

Třináct nominací měl Nolanův film také na ceny BAFTA a čekalo se tak, zda nepřekoná rekord westernu Butch Cassidy a Sundace Kid, který v roce 1971 posbíral devět cen. Oppenheimer nakonec proměnil sedm nominací, když zvítězil i ve třech technických kategoriích. Hereckou cenu má také Robert Downey Jr. za výkon ve vedlejší roli.

Média si všímala, že pro Nolana se jednalo o první cenu BAFTA, jakkoli má na kontě řadu úspěšných filmů. Ve svém projevu to označil za "neskutečnou čest", zároveň při této příležitosti vzdal hold organizacím, které usilují o "snížení počtu jaderných zbraní ve světě", uvádí magazín Variety.

Podobně jako Nolan byl favoritem na vítězství i Murphy, který na pódiu hovořil o tom, jak "kolosálně" složitou osobností Oppenheimer byl. "Kdo je pro někoho zrůda, je pro jiného hrdina. A proto milujeme filmy, protože máme prostor na to oslavovat a konfrontovat a vyšetřovat tuto složitost," dodal.

Pět ocenění si ze slavnostního večera odnáší "gotická" komedie Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, která vypráví příběh znovuzrozené viktoriánské ženy prožívající surrealistický život a sexuální probuzení. Herečka Emma Stoneová za její ztvárnění získala cenu za ženský výkon v hlavní roli.

Mezi oceněnými snímky jsou také Zóna zájmu o rodině žijící za zdmi nacistického koncentračního tábora v Osvětimi nebo dokument 20 dnů v Mariupolu o ruském obléhání města na jihovýchodě Ukrajiny. Naprázdno naopak vyšli tvůrci Barbie, tedy nejvýdělečnějšího filmu loňského roku, poznamenala zpravodajská společnost BBC.

Žádnou ze svých nominací neproměnily ani snímky Zabijáci rozkvetlého měsíce a Maestro, které stejně jako Oppenheimer, Chudáčci, Barbie i Zóna zájmu figurují v desítce nominovaných v hlavní oscarové kategorii. V té loni i předloni zvítězily jiné filmy než na cenách BAFTA.

Předávání Oscarů je na programu v noci na 11. března.

Zdroje: