Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nebojte, úřady vás ochrání: Montana jako první americký stát zakázala TikTok

Nebojte, úřady vás ochrání: Montana jako první americký stát zakázala TikTok
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Montana se ve středu stala prvním americkým státem, který úplně zakázal čínskou aplikaci TikTok. Lze ale očekávat, že věc bude mít soudní dohru a bude zkouškou toho, zda ve Spojených státech může být TikTok zcela zakázán, jak by si přála řada amerických zákonodárců. TikTok zákaz označil za protiústavní.

Zákaz sociální sítě proslulé krátkými videi zákonodárci 1,1milionové Montany schválili v dubnu a nyní jej podepsal guvernér Greg Gianforte. Platit by měl od příštího roku.

Legislativa zakazuje aplikaci TikTok v Montaně stahovat a bude pokutovat obchody s aplikacemi či TikTok, pokud by ji ve státě nabízely. Výše pokuty byla stanovena na 10 000 dolarů (218 000Kč) denně za každý případ, kdy subjekt uživateli nabídne přístup k aplikaci. Pokuty se na uživatele vztahovat nebudou.

Gianforte uvedl, že zákon podporuje „naši společnou prioritu chránit obyvatele Montany před dohledem čínské komunistické strany“. Také zakázal používat na vládních zařízeních veškeré sociální sítě, které shromažďují nebo poskytují osobní údaje zahraničním nepřátelům.

TikTok tvrdí, že má plán na ochranu amerických uživatelů, a zavázal se proti zákazu bojovat, stejně jako majitelé malých podniků, kteří uvádějí, že aplikaci využívají k oslovení svých zákazníků. V prohlášení po podpisu guvernéra TikTok uvedl, že legislativa je v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy, který se týká svobody projevu, a dodal, že bude „hájit práva svých uživatelů v Montaně i mimo ni“.

TikTok, který vlastní čínská společnost ByteDance, je pod drobnohledem vlád a regulačních orgánů v řadě zemí kvůli obavám, že by čínská vláda mohla aplikaci využívat ke sběru dat uživatelů nebo k prosazování svých zájmů. Používání aplikace na vládních zařízeních už se rozhodly zakázat všechny státy takzvané aliance Five Eyes, která sdružuje rozvědky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Obdobný krok ohlásily Belgie, Francie i Evropská komise. V Česku zakázala TikTok používat například Poslanecká sněmovna na všech svých zařízeních a doporučila smazat tuto aplikaci i ze soukromých přístrojů.

Zdroje: