Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

TikTok oznámil, že se chystá před eurovolbami bojovat proti dezinformacím

TikTok oznámil, že se chystá před eurovolbami bojovat proti dezinformacím
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok se chystá před červnovými volbami do Evropského parlamentu účinněji postupovat proti šíření dezinformací a propagandy. Ve všech jazycích používaných v Evropské unii bude informovat uživatele, jak lépe rozeznat fakta od záměrně šířených dezinformací. Platforma TikTok to dnes podle agentur Reuters a AP oznámila na svém webu.

Evropská komise se v posledních letech zvláště v reakci na aktivity spojované s Ruskem snaží přimět provozovatele sociálních sítí, aby věnovali větší úsilí potírání dezinformací, které se jejich prostřednictvím, mnohdy téměř bez kontroly, šíří. Šéf TikToku Šou C' Čche se v listopadu setkal s činiteli komise, aby je informoval o snahách své sítě na tomto poli.

Nyní TikTok oznámil, že hodlá v březnu pro všechny členské země EU v rámci aplikace otevřít "volební centra", jejichž cílem bude, aby "lidé snadno rozlišili mezi fakty a fikcí".

Videa vztahující se k evropským volbám budou označena a odkazy z nich povedou do zmíněných center, kde podle vyjádření firmy TikTok lidem ve spolupráci s úřady a neziskovými organizacemi poskytne důvěryhodné informace o volbách.

Firma podle AP zaměstnává v rámci EU 6000 lidí, kteří dohlížejí na obsah příspěvků v jednotlivých jazycích. V Evropě má aplikace okolo 134 milionů uživatelů. Její předvolební opatření se mají týkat i manipulativních videí vytvořených umělou inteligencí či skrytých manipulací cílených na ovlivnění voličských názorů.

Zdroje: