Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Evropská komise povolila fúzi automobilek Fiat Chrysler a PSA

Evropská komise povolila fúzi automobilek Fiat Chrysler a PSA
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Evropská komise (EK) schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis.

Souhlas Evropské komise je nicméně podmíněn tím, že firmy dodrží slíbená opatření, která mají zabránit negativním dopadům spojení podniků na hospodářskou soutěž.

Skupina Fiat Chrysler Automobiles vznikla v roce 2014 spojením italské automobilky Fiat s americkým partnerem Chrysler. Skupina PSA vlastní značky Peugeot a Citroën a v roce 2017 koupila od amerického koncernu General Motors automobilku Opel-Vauxhall.

Jedním ze slíbených opatření je rozšíření spolupráce mezi PSA a evropskou divizí japonské automobilky Toyota při výrobě lehkých užitkových vozidel. PSA vyrábí pro Toyotu užitkové vozy, které se pod touto japonskou značkou prodávají hlavně v zemích Evropské unie. Rozšíření spolupráce podle komise umožní Toyotě v budoucnosti na příslušných trzích konkurovat skupině Stellantis.

"Přístup ke konkurenčnímu trhu s malými dodávkovými vozy pro komerční účely je důležitý pro řadu živnostníků a malých a středních podniků po celé Evropě," upozornila místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Fiat Chrysler a PSA v rámci slíbených opatření také umožní konkurentům přístup ke své síti opraven dodávkových vozů.

Zdroje: