Dnes je pátek 13. září 2024., Svátek má Lubor
Počasí dnes 8°C Déšť

Evakuované běluhy si osvojily komunikační jazyk delfínů

Evakuované běluhy si osvojily komunikační jazyk delfínů
zdroj: Profimedia

Ukrajinské běluhy, které byly v červnu evakuovány do Španělska, mají způsob komunikace, který se liší od jiných exemplářů tohoto druhu a podobá se delfínům.

Tvrdí to vědci z akvária Oceanogràfic ve Valencii, kam byli kytovci umístěni. V Charkově obě běluhy žily ve společnosti delfínů, což zřejmě vedlo ke vzniku této odlišnosti, píše deník El País.

Dvojice běluh, samec jménem Plombir a samička Miranda, byla evakuována z delfinária v Charkově v červnu. Charkov se nachází nedaleko hranic s Ruskem a je opakovaně ostřelován ruskou armádou. Zvířat se ujalo akvárium Oceanogràfic, kde se již nacházely další běluhy.

Vědci za použití hydrofonů v uplynulých týdnech poslouchali komunikaci mezi ukrajinskými běluhami a uvědomili si jisté odlišnosti ve srovnání s dalšími běluhami chovanými v zařízení. "Zaznamenali jsme, že mají způsob komunikace, který se podobá delfínům," uvedl jeden z vedoucích španělského akvária Daniel García.

Podle specialistky Audry Amesové si ukrajinské běluhy zřejmě přisvojily zvuky typické pro delfíny, protože v Charkově byly od útlého věku v kontaktu právě s těmito zvířaty. "Po narození běluhám trvá dva roky, než se naučí své kontaktní zvuky; je tudíž možné, že když byly malé, tak se naučily to, co slyšely v okolí," řekla Amesová deníku El País. Podle ní tak běluhy mohou patřit mezi zvířata, která si dokáží osvojit zvuky jiných druhů.

Akvárium zatím drží běluhy z Ukrajiny odděleně od ostatních běluh. Po příjezdu ze země postižené válkou potřebovala větší a náročnější péči. Rozdíly v komunikaci mohou být problémem pro integraci, zástupci akvária se však nedomnívají, že by kvůli tomu mohly vzniknout mezi běluhami konflikty.

Zdroje: