Dnes je čtvrtek 12. září 2024., Svátek má Marie
Počasí dnes 8°C Déšť

Biden hovořil s Netanjahuem o jednáních o příměří v Pásmu Gazy

Biden hovořil s Netanjahuem o jednáních o příměří v Pásmu Gazy
Eskalace izraelsko-palestinského konfliktu možná udrží u moci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o možnostech toho, jak dosáhnout pokroku v dohodě o příměří v Pásmu Gazy.

Informovala o tom agentura AFP s odkazem na Bílý dům, podle kterého se k hovoru připojila i viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová.

Telefonát následoval po cestě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena na Blízký východ, která skončila v úterý bez dohody mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Blinken a zprostředkovatelé z Egypta a Kataru vkládali své naděje do amerického návrhu, jehož cílem bylo zmenšit rozpory mezi oběma stranami desetiměsíční války v Gaze.

"Prezident Biden hovořil s Netanjahuem o dohodě o příměří a propuštění rukojmích a o diplomatickém úsilí o snížení napětí v regionu," uvádí se v prohlášení Bílého domu. K telefonátu se připojila také Harrisová, která ve čtvrtek v Chicagu formálně přijme nominaci na prezidentskou kandidátku demokratů pro listopadové volby.

Bílý dům by měl podle agentury Reuters později poskytnout další podrobnosti o telefonátu. Očekávalo se, že Biden bude tlačit na Netanjahua, aby zmírnil nový izraelský požadavek, aby mu bylo umožněno držet síly podél pozemního koridoru mezi Egyptem a Pásmem Gazy, uvedl před telefonátem jeden z amerických představitelů.

Klíčovým bodem jednání o příměří je nyní přítomnost izraelských vojáků v takzvaném Filadelfském koridoru, což je pásmo podél asi 14 kilometrů dlouhé hranice mezi Egyptem a Pásmem Gazy. Tam leží i přechod Rafáh, který byl hlavní vstupní branou pro humanitární pomoc, než ho 7. května obsadila izraelská armáda a přechod uzavřela. Netanjahu trvá na tom, že izraelští vojáci v tomto pásmu zůstanou, aby Hamás nemohl přes hranici pašovat zbraně. Tento požadavek, který Hamás odmítá, nebyl v návrhu dohody, který oznámil koncem května Biden.

V rozhovorech o zastavení bojů v desetiměsíční válce Hamás usiluje o úplné stažení Izraele z Pásma Gazy, včetně Filadelfského koridoru.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal bezprecedentní teroristický útok Hamásu a jeho spojenců na Izrael, při němž 7. října zahynulo na 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 250 osob teroristé odvlekli na území Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby vyžádala v Pásmu Gazy životy více než 40.000 Palestinců. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky Hamásu a jeho spojenců.

Zdroje: