Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

EU zařadila na sankční seznam Putinovy dcery, USA rozšířily restrikce na export do Ruska

EU zařadila na sankční seznam Putinovy dcery, USA rozšířily restrikce na export do Ruska
Americký prezident Joe Biden podepsal zákon, který odebírá Rusku a Bělorusku status trvalých normálních obchodních vztahů | zdroj: Profimedia

Evropská unie a USA rozšiřují sankce proti Rusku kvůli invazi Ukrajiny.

Evropská unie včera zařadila na sankční seznam dvě dcery ruského prezidenta Vladimira Putina či několik oligarchů blízkých Kremlu. Figuruje mezi nimi například Oleg Děripaska, který má podíly ve velkých energetických či stavebních firmách včetně společnosti Strabag, jež se podílí na stavbě nového úseku pražského metra.

Zmrazení majetku i zákaz cest do EU se týká i stavebního magnáta Borise Rotenberga či šéfa největší ruské banky Sberbank Germana Grefa. Jména EU zveřejnila ve svém oficiálním věstníku.

Celkem se seznam potrestaných rozšíří o 217 lidí, z nichž 179 tvoří zástupci samozvaných vlád a parlamentů separatistických republik v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Na sankční listinu přibude i 18 firem či institucí spojených s ruskou invazí na Ukrajinu.

Americké sankce

Spojené státy rozšířily restrikce na export do Ruska a Běloruska. Omezí těmto dvěma zemím možnosti dovozu zboží, jako jsou hnojiva a potrubní ventily. Informovala o tom agentura Reuters. Washington se tak snaží zvýšit tlak na Moskvu a Minsk v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Administrativa prezidenta Joea Bidena rovněž omezila lety letadel americké výroby, která vlastní, kontrolují nebo si pronajímají Bělorusové, do Běloruska. Opatření označila za „součást reakce vlády USA na běloruské kroky na podporu ruské agrese na Ukrajině“, píše Reuters.

Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že Rusko a Bělorusko nyní budou k získání řady zboží od dodavatelů z USA potřebovat zvláštní povolení. Toto zboží zahrnuje kromě hnojiv a potrubních ventilů také například kuličková ložiska a další součástky, suroviny a chemikálie. Ministerstvo zároveň slíbilo, že potřebná povolení nebude Rusku a Bělorusku poskytovat.

Americký prezident Joe Biden také podepsal zákon, který odebírá Rusku a Bělorusku status trvalých normálních obchodních vztahů (PNTR), což je ekvivalent doložky nejvyšších výhod. Tento krok otevírá Spojeným státům cestu ke zvyšování cel na dovoz ruského a běloruského zboží, napsala agentura DPA.

Biden rovněž podepsal zákon zakazující dovoz energetických produktů z Ruska. Americký prezident již dříve dovoz ruské ropy, zemního plynu a uhlí zakázal pomocí exekutivního nařízení.

Zákony, které tento týden schválil americký Kongres, jsou součástí opatření, jimiž americká vláda reaguje na ruský útok na Ukrajinu. Bělorusko v konfliktu s Ukrajinou stojí na straně Ruska, ačkoliv mu neposkytuje přímou vojenskou podporu, upozorňuje DPA.

Agentura Reuters informovala, že Spojené státy rozšířily restrikce na export do Ruska a Běloruska. Omezí tak těmto dvěma zemím možnosti dovozu zboží, jako jsou hnojiva či potrubní ventily.

Zdroje: