Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Dokumentaristu nominovaného na Oscara zadržela po příletu do LA policie

Dokumentaristu nominovaného na Oscara zadržela po příletu do LA policie
Palestinský dokumentarista Emad Burnat. | zdroj: imdb.com

Emad Burnat, Palestinec, který spolurežíroval dokumentární film "5 Broken Cameras," byl zadržen v Los Angeles na mezinárodním letišti v Los Angeles během úterní noci, když se pokoušel vystoupit z letadla za účelem návštěvy ceremoniálu předávání Oscarů. Vše potvrdil angažovaný dokumentarista Michael Moore.

Burnat a jeho rodina byli nakonec propuštěni, podle Moora, ale nejdříve museli strávit 90 minut ponižujícího výslechu od imigračních úředníků. Moore vysvětlil, co se stalo s Burant v sérii tweetů jeho 1400000 následovníků.

Burnat byl zadržen, jelikož údajně neměl dostatečnou pozvánku na Oscary opravňujícího jako Palestince k návštěvě USA. Přitom se prokazál stejnou pozvánkou, jakou dostávají všichni nominovaní cizinci; i tak mu však úředníci vyhrožovali deportací zpět do Palestiny. Imigrační úředníci zjevně nemohli pochopit, jak je možné, že by nějaký Palestinec byl nominován na Oscara.

Palestinský dokumentarista tedy poslal textovku Michaelu Moorovi, s nímž se zná. Ten ihned kontaktoval představitele Akademie udělující Oscary a ti zas svoje právní oddělení. Po circa půldruhé hodině ho nakonec propustili a řekli mu že může zůstat v Los Angeles po dobu jednoho týdne a jít na Oscary. Burnat si posteskl, že takové jednání není nic nového a pro někoho, kdo vyrostl v okupaci, bez jakýchkoliv práv, je taková zaležitost každodenním chlebem.

Emad Burnat je původem farmář. Je prvním Palestincem, který kdy byl nominován na Oscara.

Zdroje: