Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Úřady práce jsou stále paralyzované. Drábek zanechal jen spoušť

Úřady práce jsou stále paralyzované. Drábek zanechal jen spoušť
Úřad práce (ilustrační foto). | zdroj: Mediafax

Zpráva generálního ředitelství Úřadu práce o stavu a řízení rizik za rok 2012 přišla jako blesk z čistého nebe. Prozradila totiž, že spolehlivá výplata sociálních dávek stále není zaručená. Problémem je prý IT systém od firmy Fujitsu. Poslankyně ODS Lenka Kohoutová ale o tom ví víc a říká, že Fujitsu je jen průtokový ohřívač: bere peníze od státu a předává je dalším minimálně pěti firmám.

Je to již přes rok, co média stále dokola opakovala, že se k lidem včas nedostávají sociální dávky. Jako chybu tehdy úřady uváděly pomalé počítačové aplikace. Jenže jako mávnutím kouzelného proutku humbuk kolem toho umlkl. Umoudřil se snad už onen systém? Nyní vyšlo najevo, že nikoliv - problémy totiž měly úřady po celý rok. Příčinou byl skutečně nový informační systém od firmy Fujitsu, který byl spuštěn na začátku roku.

„Ani po bezmála roce od jeho spuštění aplikace nezaručují spolehlivou výplatu dávek včetně procesů navazujících na zpracování dat (evidence, statistika apod.),“ připouští oficiální zpráva generálního ředitelství Úřadů práce o stavu a řízení rizik za rok 2012, z níž citoval deník Právo.

Klienti pak v důsledku toho jsou prý agresivní, často se také pokoušejí ničit majetek úřadu nebo úřadovny alespoň záměrně znečišťují. To ale začalo poznamenávat psychiku a výkon samotných úředníků, kteří dělají ve své práci chyby. Dokonce se zjistilo, že se kdokoliv ze zaměstnanců může do systému „nabourat“, úpravami pak změnit částky podpor, či samotné zasílání, aniž by ale kdokoliv zjistil, kdo tyto úpravy provedl. Výjimkou pak při takovém nepořádku není ani duální vyplácení dávek.

Zdroje: