Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

De Nirova asistentka vysoudila 30 milionů za to, že musela v hercově bytě prát a vysávat

De Nirova asistentka vysoudila 30 milionů za to, že musela v hercově bytě prát a vysávat
Graham Chase Robinsonová | zdroj: Profimedia

Americký soud uznal odškodnění za genderovou diskriminaci ve výši 1,3 milionu dolarů (zhruba 30 milionů korun) bývalé asistence herce Roberta De Nira. Graham Chase Robinsonová zažalovala hercovu společnost Canal Productions mimo jiné za to, že musela provádět stereotypní ženské práce i v situaci, kdy zastávala manažerské funkce. Soud naopak odmítl žalobu, kterou společnost Canal Productions podala na svou bývalou zaměstnankyni.

Robinsonová podle stanice CNN od roku 2008 pracovala jako De Nirova osobní asistentka. Ve společnosti Canal Productions získala postupně manažerské pozice a v roce 2019, kdy ze společnosti odešla, byla viceprezidentkou.

Robinsonová si v žalobě stěžovala, že i v manažerských pozicích dostávala „stereotypně ženské práce“, jako bylo praní či vysávání v hercově bytě. Tvrdila navíc, že se De Niro dopustil nevyžádaných dotyků a komentářů se sexuálním podtextem.

Soud ve čtvrtek uznal bývalé zaměstnankyni odškodnění ve výši 1,3 milionu dolarů. Soud za diskriminaci De Nira, který při procesu svědčil, ani jinou osobu neodsoudil.

Soud také odmítl žalobu, kterou firmu Canal Productions podala na Robinsonovou. Podle společnosti si zaměstnankyně po odchodu z firmy přivlastnila body z věrnostních programů pro klienty leteckých společností. Společnost také Robinsonové vyčítala, že se dívala v pracovní době na seriály, či nadměrné osobní náklady.

Obě strany tvrdily, že u soudu uspěly. Advokát Robinsonové David Sandford prohlásil, že soud dal za pravdu jeho klientce. Advokát De Nira Richard Schoenstein poukázal na to, že soud jeho klienta neodsoudil a že Robinsonové přiznal jen zlomek z 12 milionů dolarů, které žena žádala. Schoenstein nechtěl podle stanice CNN říct, zda se Canal Productions proti rozsudku odvolá.

profimedia-0818175853 Robert De Niro | zdroj: Profimedia

Zdroje: