Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Biden jednal s lídry Polska, vyzdvihl polské vysoké výdaje na armádu

Biden jednal s lídry Polska, vyzdvihl polské vysoké výdaje na armádu
Pokud se bude Rusko dále vměšovat do americké demokracie, Spojené státy jsou připravené odpovědět, řekl americký prezident Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes přivítal v Bílém domě polského prezidenta Andrzeje Dudu a premiéra Donalda Tuska. Setkal se s nimi v den 25. výročí vstupu Polska do NATO a v době intenzivní obranné spolupráce mezi Washingtonem a Varšavou. Americká vláda současně oznámila, že schválila možné prodeje zbraní Polsku v objemu miliard dolarů. Polští politici po jednání s šéfem Bílého domu uvedli, že hovořili hlavně o bezpečnosti a situaci na Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi.

"Hovořili jsme především o Ukrajině. Mluvili jsme o tom, do jaké míry může být americká pomoc rychle odblokována," uvedl po jednání Tusk podle deníku Gazeta Wyborcza. "Prezident Biden řekl, že je v této otázce optimistický," sdělil premiér s odkazem na další významný balík americké vojenské i ekonomické pomoci Ukrajině ve výši 60 miliard dolarů, který sice prošel Senátem, ale blokuje ho republikánské vedení Sněmovny reprezentantů. "Doufám, že hlasy z Polska budou mít vliv na předsedu (sněmovny) Mikea Johnsona. Na jeho rozhodnutí závisí tisíce životů," dodal Tusk.

Biden na úvod schůzky za přítomnosti médií hovořil o neochvějném partnerství mezi Varšavou a Washingtonem a vyzdvihl polské výdaje na obranu. Ty podle odhadu NATO loni dosáhly úrovně 3,9 procenta hrubého domácího produktu a byly tak v relativním vyjádření nejvyšší mezi všemi zeměmi Severoatlantické aliance.

Polský prezident zopakoval svůj návrh, aby všechny alianční státy dávaly na armádu alespoň tři procenta HDP. Mnohé země včetně Česka přitom zatím nesplnily aktuálně platný cíl, kterým je dvouprocentní hranice. Nad tři procenta se podle NATO loni dostaly kromě Polska jen Řecko a USA. "Ruská agrese ukazuje, že USA jsou a musejí zůstat lídrem v oblasti bezpečnosti, ale naši spojenci musejí převzít větší odpovědnost za osudy celé aliance," uvedl Duda.

Jedním z témat schůzky v Bílém domě byla zřejmě také vojenská spolupráce. Americká vláda podle médií těsně před zahájením setkání oznámila, že podpořila potenciální prodej raket Polsku za zhruba 3,5 miliardy dolarů (přes 80 miliard Kč). Agentura Bloomberg uvedla, že Biden bude polské lídry informovat o schválení prodeje 96 vrtulníků Apache. Duda po jednání s Bidenem na tiskové konferenci podle serveru Onet uvedl, že státníci hovořili o helikoptérách Apache pro polskou armádu a podpoře Polska, detaily nicméně po jeho vyjádření polská média nezmiňují.

Zdroje: