Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Bidenova vláda žaluje texaského guvernéra kvůli jeho boji s nelegální migrací

Bidenova vláda žaluje texaského guvernéra kvůli jeho boji s nelegální migrací
Bariéra z bójí na řece Rio Grande | zdroj: Profimedia

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského guvernéra Grega Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Abbott už dříve prohlásil, že je připraven jít k soudu poté, co jej administrativa amerického prezidenta Joea Bidena vyzvala, aby bariéru odstranil. Podle republikánského guvernéra je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá také Mexiko.

Řetězec velkých oranžových bójí je nejnovější součástí opatření Abbottovy vlády proti nelegální imigraci. Do toku Rio Grande mezi městy Eagle Pass a Piedras Negras je začala instalovat na začátku měsíce, přičemž zřejmě krok nekonzultovala s Washingtonem, Mexikem ani s bilaterálním orgánem pro vyjasňování sporů týkajících se společné hranice. Plánem bylo vytvořit v řece asi 300 metrů dlouhou bariéru a operace zahrnuje úpravu některých říčních ostrovů.

Žaloba žádá soud, aby Texasu odstranění bariéry nařídil, přičemž uvádí, že bóje byly rozmístěny nelegálně a bez souhlasu města Eagle Pass. Ve věci argumentuje humanitárními i environmentálními důvody. Federální ministerstvo spravedlnosti Texasu pohrozilo právními kroky již minulý týden, uvedla televize CNN. Už v červnu o odstranění bójí Washington požádalo Mexiko, stejně jako o stažení žiletkového drátu z americké strany řeky.

„Texas bude plně využívat svou ústavní pravomoc čelit krizi, kterou jste způsobil. Texas se s vámi uvidí u soudu, pane prezidente,“ reagoval guvernér, který si loni zajistil třetí funkční období mimo jiné sliby o přitvrzení na hranici. Bidena při tom vyzval, aby mu pomohl zabránit migrantům „dávat životy všanc ve vodách Ria Grande“.

Abbott prezidenta z Demokratické strany podobně jako mnozí republikánští politici obviňuje z toho, že je nečinný tváří v tvář krizi na jižních hranicích USA a že jeho imigrační politika je příčinou přílivu migrantů prchajících před chudobou a násilím z latinskoamerických zemí. Biden přitom v některých ohledech navázal na svého republikánského předchůdce Donalda Trumpa a na jaře začal zavádět nový imigrační systém omezující možnost běženců žádat na hranici o azyl. Podle Washingtonu od té doby počet nelegálních vstupů na americkou půdu výrazně klesl.

Konfrontace s Abbottem přichází v době, kdy nové výpovědi opět přitahují pozornost k zacházení s migranty přicházejícími do Texasu. Člen státní policie Nicholas Wingate v uniklém e-mailu nadřízenému psal o nehumánních taktikách a mimo jiné uvedl, že společně s kolegou dostal rozkaz „tlačit lidi zpět do vody“, když na konci června narazil na desítky migrantů včetně dětí a matek s miminky. Také podle něj byl vydán pokyn nedávat migrantům napít, zatímco teplota byla vysoko nad 30 stupni Celsia.

Texas před dvěma lety spustil „operaci osamělá hvězda“, která je Abbottovou odpovědí na zvýšené počty přicházejících migrantů. Dosud zahrnovala nasazení tisíců vojáků na hranici s Mexikem či posílání autobusů s migranty do měst s demokratickým vedením a podle loňské analýzy stála daňové poplatníky 2,5 milionu dolarů (55 milionů Kč) týdně. Agentura AP uvádí, že guvernér některá svá opatření opírá o vyhlášení stavu katastrofy.

Zdroje: