Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Oblačno

Další konference o Ukrajině: ČR podle Pavla čelí ruské informační válce

Další konference o Ukrajině: ČR podle Pavla čelí ruské informační válce
Weby Českého rozhlasu se potýkají s masivním DDoS útokem | zdroj: Profimedia

Česko není v konvenční válce s Ruskem, je ale součástí jeho informační války. Cesta k ruské agresi na Ukrajině byla dlouhodobě připravovaná a koordinovaná v informačním prostoru, řekl dnes prezident Petr Pavel na konferenci Média a Ukrajina, kterou pořádá Český rozhlas.

Právě dnešní konference je podle rozhlasu zřejmě důvodem, proč od rána čelí jeho weby masivnímu hackerskému útoku.

Prezident zmínil, že zdroje informací jsou při jakékoliv vojenské agresi prvním cílem útočníků, odstřižení lidí od informací totiž může pomoci k úspěchu. V souvislosti s letošním 100. výročím pravidelného rozhlasového vysílání u nás vyzdvihl svobodu slova a zmínil, jakými způsoby je i blízko českých hranic omezována. „Ukazuje se, jak může být svoboda slova ve válce zneužita proti těm, kteří na ni nejvíc spoléhají a s její ochranou a prosazováním to myslí nejupřímněji,“ uvedl.

Česko podle Pavla není s Ruskem v tradiční válce, která se vede konvenčními zbraněmi. Je ale součástí informačního konfliktu. „Válka se vede i v myslích lidí,“ uvedl. Bojuje se podle něj o veřejné mínění, o to, zda lidé budou odlišovat oběť a agresora, zda státy dokážou své chování obhajovat před svými občany, ale i o to, zda si napadená země udrží vůli a odhodlání bránit se a věřit ve vítězství.

Na konkrétních výrocích ruského prezidenta Vladimira Putina dokládal Pavel to, že ruská agrese na Ukrajině byla dlouhodobě připravovaná a koordinovaná v informačním prostoru. Putin podle něj Rusům vštěpoval identitu oběti a ohrožení. Rusy také přesvědčoval, že Ukrajina není samostatnou zemí a národem, takže není důvod, aby si zachovala suverenitu, řekl Pavel.

Zdroje informací jsou podle Pavla při jakékoliv vojenské agresi prvním cílem. „Když agresor odřízne lidi od informací, vystaví je tápání a nejistotě,“ vysvětlil. Odstřižení lidí od televize, rozhlasu či mobilního signálu znamená, že se stanou závislými na informacích od těch, kteří ovládají daný prostor. Může to pak být klíčem k úspěchu, doplnil.

Pavel řekl, že Ukrajinu je nutné dál podporovat na všech úrovních od humanitární přes finanční až po poskytování vojenského materiálu. Vyslovil se pro udržování ekonomického a politického tlaku na Rusko a úsilí o to, aby co nejvíc zemí agresi odsoudilo a jednoznačně označilo Rusko za viníka války. Vyslovil se pro pokračování protiruských sankcí a jejich důslednější vymáhání.

V závěru projevu Pavel ocenil práci zpravodajů, především těch válečných. „Vaše zprávy a reportáže jsou nástrojem k tomu, jak společnost může vzdorovat mýtům a dělat informovaná rozhodnutí,“ uvedl. Za práci jim poděkoval a popřál hodně úspěchů. Pavlův předchůdce na Hradě Miloš Zeman novináře obvykle ostře kritizoval.

Weby Českého rozhlasu i zpravodajský server iROZHLAS.cz jsou od rána nedostupné, potýkají se s masivním DDoS útokem. Veřejnoprávní rozhlas dal útok do souvislosti právě s dnešní konferencí o médiích a Ukrajině. Podle Pavla útok ukazuje, jak moc protivníkům vadí objektivní informace o konfliktech.

Dosavadní výsledky ukrajinské protiofenzivní operace nepovažuje Pavel za zklamání. Rusko mělo dlouhý čas na přípravu a Ukrajina zatím nenasadila všechny připravené síly, řekl Pavel na konferenci. Vyslovil se pro to, aby Severoatlantická aliance nyní přislíbila Ukrajině zahájení procesu jejího začlenění do NATO poté, co skončí válka s Ruskem.

Výsledky ukrajinské protiofenzivy nepovažuje Pavel za zklamání

Někdejší vysoký představitel české armády i NATO Pavel připomněl, že už před začátkem ukrajinské protiofenzivy nabádal k opatrnosti. „Neoznačoval bych to za zklamání, bylo zřejmé, že protiofenziva půjde do velmi dobře připravené obrany,“ uvedl. Rusko podle něj mělo několik měsíců na budování zátarasů či přípravu zásob. „Jít do takto připravené obrany ve chvíli, kdy jsou síly víceméně vyrovnané, není vůbec jednoduchá věc,“ dodal.

V úvodu protiofenzivy podle něj ukrajinské síly testují, jaká je obrana a kde jsou možnosti uspět. „To, co přijde, bude asi zásadnější, Ukrajina ještě nenasadila všechny síly, které na protiofenzivu připravila,“ řekl Pavel. Považuje za nutné, aby to odborníci dokázali vysvětlovat tak, aby nepolevovala podpora Ukrajiny.

V souvislosti s pozváním Ukrajiny do NATO Pavel řekl, že ve chvíli pokračujícího konfliktu by to bylo „trochu plácnutím do vody“. „Měli bychom se držet reálných možností. Členské země říkají, že v okamžiku, kdy bude válka u konce, tak zahájíme proces začlenění. To je mnohem férovější, racionálnější a pro Ukrajinu silné vyjádření,“ konstatoval. Doufá, že takového vyjádření se Ukrajina dočká na červencovém summitu NATO ve Vilniusu.

Kličko: Rusko na Ukrajině neválčí, ale páchá genocidu a terorismus

Za genocidu a terorismus označil ruské chování na Ukrajině starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Na konferenci Média a Ukrajina, kde vystoupil v předtočeném on-line rozhovoru, zdůraznil důležitost informací v trvajícím konfliktu. Média jsou podle něj nyní mnohdy důležitější než zbraně.

Kličko řekl, že cílem Vladimira Putina je obnovit sovětské impérium. Zdůraznil potřebu jednoty a pokračující podporu demokratických zemí ve prospěch Ukrajiny. „Buďme všichni proaktivní, musíme udělat vše pro to, abychom přinesli mír zpět na Ukrajinu,“ vyzval. Ruská agrese není válkou nebo speciální operací, jde o genocidu a terorismus, zdůraznil.

Na konferenci týkající se médií vyzdvihl sílu informací, které jsou podle něj někdy mnohem důležitější než zbraně. To podle něj chápe i Putin. „Proto se snaží ospravedlnit pomocí lží, používá fake news o speciální operaci, o tom, že Ukrajina nikdy neexistovala jako nezávislá země,“ řekl. Pro lidi je důležité dostávat objektivní informace, ruská propaganda má přitom větší rozpočet než Kyjev, podotkl.

Kličko si nedokáže představit spolupráci Ukrajiny s Ruskem. „Zabíjejí Ukrajince, neuznávají Ukrajinu jako nezávislou zemi, přinesli teror do naší vlasti,“ uvedl. Základem mírové dohody podle něj pak nemůže být to, že se Ukrajina vzdá části svého území. „Jsme připraveni s Rusy jednat o řešení a kompromisech, ale s jednou podmínkou - každý ruský voják musí opustit Ukrajinu,“ řekl.

Ocenil protiruské sankce, které podle něj fungují velice dobře. „Jejich uvalení má obrovský dopad na ruskou ekonomiku a občany,“ uvedl. Západní firmy, které nadále zůstávají v Rusku, podle Klička vydělávají peníze potřísněné krví Ukrajinců.

Za největší chybu označil neutrální postavení Ukrajiny. „Kdybychom byli součástí NATO, Rusko by na Ukrajinu nikdy nezaútočilo,“ řekl Kličko. Budoucností Ukrajiny je podle něj to, že se stane součástí „evropské rodiny“.

Zdroje: